U Hrvatskoj strateško skladišta EU opreme za vanredne situacije

U skladištu će se čuvati potrebne rezerve, uključujući protuotrove, antibiotike, vakcine, sedative, profilaktičke tretmane i specifičnu opremu.

Uspostava skladišta u Hrvatskoj, Francuskoj i Poljskoj i Finskoj rezultat je međusektorske saradnju između zdravstvenih i tijela civilne zaštite Evropske unije (ANSA)

Hrvatska je jedna od četiri zemlje članice Evropske unije koje će na svom tlu imati strateške rezerve materijala i opreme u slučaju hemijske, biološke, radiološke i nuklearne prijetnje, objavila je Evropska komisija.

Komisija gradi strateške rezerve kapaciteta za odgovor na takve prijetnje putem EU mehanizma za civilnu zaštitu i Tijela za hitnu zdravstvenu pripravnost i odgovor (HERA) kako bi poboljšala pripravnost i odgovor EU-a na hemijske, biološke, radiološke i nuklearne (CBRN) prijetnje.

Komisija je objavila da su se tri zemlje – Hrvatska, Francuska i Poljska – pridružile Finskoj i u te četiri zemlje bit će smještene zalihe ukupne vrijednosti 545,6 miliona eura, prenosi Hina.

Rezerve će uključivati protuotrove, antibiotike, vakcine, sedative i profilaktičke tretmane i specifičnu opremu za CBRN odgovor, kao što su detektori i pribor za dekontaminaciju i lična zaštitna oprema (plinske maske i zaštitna odijela).

Veća zaštita građana

Uspostava četiri skladišta rezultat je međusektorske saradnje između zdravstvenih tijela i tijela civilne zaštite EU-a.

Nakon uspostave, države članice moći će zatražiti mobilizaciju relevantnih zaliha putem Centra za koordinaciju odgovora u hitnim slučajevima (ERCC).

Ljudi mogu biti izloženi CBRN agensima zbog nenamjernih katastrofa, poput curenja iz hemijskog postrojenja, incidenata u nuklearnim elektranama, širenju zaraznih bolesti ili zbog namjernih incidenata, poput terorističkih napada.

Komisija navodi da je ruski agresivni rat protiv Ukrajine dodatno naglasio potrebu strateških zaliha dostupnih ključnih medicinskih protumjera i CBRN opreme za odgovor kako bi se zaštitili građani EU-a, posebno u slučaju CBRN napada ili nesreća.

Izvor: Agencije