Ambasadori Kvinte: Proces izbora sudija u Crnoj Gori ide u dobrom pravcu

Ambasadori zemalja Kvinte pozvali su crnogorske zvaničnike da se dogovore i oko četvrtog kandidata za sudiju Ustavnog suda, kako bi njegov rad mogao biti odblokiran uoči predsjedničkih izbora.

Ustavni sud od polovine septembra ima tri od ukupno sedam sudija i ne može da odlučuje o žalbama građana niti da se izjasni o nekim spornim rješenjima Foto: Anadolija

Ambasadori zemalja Kvinte – Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, kazali su kako se čini da proces izbora sudija Ustavnog suda Crne Gore ide u dobrom pravcu.

“Proces izbora Ustavnog suda se, izgleda, odvija u dobrom pravcu, sudeći po izvještajima o dogovoru o tri kandidata. Ohrabrujemo sve subjekte da sada maksimalizuju napore i dogovore se oko četvrtog kandidata”, navodi se u zajedničkoj objavi na Twitter nalogu ambasade SAD-a.

Predstavnci političkih stranaka u Crnoj Gori dogovorili su sinoć da se izaberu tri kandidata za sudije Ustavnog suda, čime bi rad tog suda mogao biti odblokiran uoči predsjedničkih izbora zakazanih za 19. mart, piše Beta.

Ustavni sud od polovine septembra ima tri od ukupno sedam sudija i ne može da odlučuje o žalbama građana niti da se izjasni o nekim spornim rješenjima kao što su izmjenene Zakona o predsjedniku.

Šesti krug izbora

U toku je šesti krug izbora sudija, pošto je propalo prethodnih pet pokušaja zbog nemogućnosti postizanja dogovora vladajuće većine i opozicije.

Sudije se u parlamentu biraju dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom u drugom krugu.

Evropska unija je najavila mogućnost prekida pristupnih pregovora sa Crnom Gorom ukoliko se ne izaberu nedostajuće sudije.

Zbog nefunkcionalnosti Ustavnog suda, Podgorica i još dvije opštine ne mogu da dobiju ni novu vlast, jer su podnijete žalbe.

Predsjednica skupštine Danijela Đurović kazala je novinarima da će do sjednice Ustavnog odbora zakazane za utorak biti uložen maksimalan napor da se postigne saglasnost i potrebna većina za izbor i četvrtog kandidata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada