Vučić i Kurti u Briselu 27. februara o dijalogu Srbije i Kosova

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell održat će u Briselu odvojene sastanke s čelnicima Kosova i Srbije, nakon čega će uslijediti zajednički sastanak.

Aleksandar Vučić i Albin Kurti u Brisel idu na poziv Josepa Borrella (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell sazvat će za 27. februar sastanak na visokom nivou vezano za dijalog Srbije i Kosova, saopćila je u petak Evropska služba za vanjske poslove (EEAS).

Učešće na sastanku u Briselu potvrdili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti, prenosi Tanjug.

Visoki predstavnik, uz podršku specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, održat će odvojene sastanke s čelnicima, nakon čega će uslijediti zajednički sastanak.

Na sastanku će biti riječi o prijedlogu EU-a o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, saopćio je EEAS.

Prije desetak dana EU je u zaključku samita održanog u Briselu pozdravio francusko-njemački prijedlog rješenja za kosovskog ptanja kao “historijsku šansu” koju Srbija i Kosovo trebaju iskoristiti.

Kurti: De facto priznanje Kosova

Kurti je nekoliko dana kasnije izjavio da francusko-njemački prijedog nije zamišljen kao prijedlog konačnog sporazuma, već kao osnovni sporazum, koji normalizira odnose Kosova i Srbije.

Istovremeno je iznio tvrdnju da taj plan predviđa “de facto priznanje” Kosova.

“To nije zamišljeno kao prijedlog konačnog sporazuma. Ali, to je normalizacija, koja još nije potpuna, jer predviđa, možemo reći, de facto priznanje”, rekao je Kurti.

Vučić se u Srbiji suočio s kritikama javnosti kako je “odustao od borbe za Kosovo”.

Srbijanski predsjednik je u petak, uoči odlaska na Sigurnosnu konferenciju u Minhenu, poručio da će građanima Srbije, kada je u pitanju Kosovo, vrlo brzo saopćiti neke dobre vijesti.

Izvor: Agencije