Sanchez: BiH je ključni faktor za stabilnost regije

Španija će nastaviti raditi na kandidaturi BiH za EU, ključnog faktora za stabilnost regije, saopćio je ured španskog premijera.

Španija se priprema preuzeti od Švedske predsjedavanje Vijećem EU-a, pa će premijer Pedro Sanchez obići 15 zemalja razmjenjujući mišljenja s premijerima (EPA)

Španski premijer Pedro Sanchez posjetio je u petak Sloveniju, čime je završio dvodnevnu turneju tokom koje je bio i u Hrvatskoj i Austriji, rekavši da će jedan od prioriteta španskog šestomjesečnog predsjedavanja EU-om od 1. jula biti rad na proširenju na jugoistok Evrope.

Sanchez se u petak susreo sa slovenskim premijerom Robertom Golobom, čija je zemlja ušla u EU u velikom valu godine 2004. S njime je razgovarao o proširenju na Zapadni Balkan, piše Hina.

To je bila tema i u Zagrebu. “Španiji će relevantno pitanje biti širenje EU-a na Zapadni Balkan”, izvijestio je ured španskog premijera nakon susreta Sancheza i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Zagrebu.

Socijalist Sanchez je rekao da je 2020. tokom hrvatskog predsjedavanja EU-om “učinjen važan napredak” u vezi s Albanijom i Sjevernom Makedonijom koji je “kulminirao prošle godine otvaranjem pristupnih pregovora” s te dvije zemlje na jugoistoku Evrope.

BiH glavno pitanje

“Španija je izrazila volju nastaviti raditi na tome, kao i na kandidaturi Bosne i Hercegovine, ključnog faktora za stabilnost regije”, saopćio je Sanchezov ured.

Španija se priprema preuzeti od Švedske predsjedavanje Vijećem EU-a, pa će Sanchez obići 15 zemalja razmjenjujući mišljenja s premijerima, prije nego 15. juna službeno objavi listu prioriteta svog predsjedavanja.

Proces proširenja zamro je prošlih godina jer dio bogatijih, mahom sjevernih zemalja, koje daju više novca u zajednički budžet, nije sklon proširenju bloka s 27 država.

No rat u Ukrajini i napeti odnos Brisela i Moskve nanovo je otvorio pitanje širenja EU-a čak i na zemlje poput Ukrajine, Moldavije i Gruzije koje nisu imale status kandidata.

Sanchez dobro poznaje BiH jer je 1997. bio ondje šef kabineta visokog predstavnika UN-a Carlosa Westendorpa. Prošle godine je posjetio Sarajevo i Mostar tokom kratke turneje po tom dijelu Evrope.

Izvor: Agencije