Optužnica za ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u logoru kod Banje Luke

Logor na planini Manjači, nedaleko od Banja Luke navodio se i u haaškim presudama nekadašnjim vodećim srpskim vojnim i civilnim dužnosnicima.

Ratni zarobljenici u srpskom logoru Manjača kod Banja Luke 20. avgusta 1992. (EPA)
Ratni zarobljenici u srpskom logoru Manjača kod Banja Luke, Bosna i Hercegovina, 20. avgusta 1992. godine (EPA)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u petak optužnicu protiv dvojice bivših vodećih ljudi logora nedaleko od Banja Luke te 13 pripadnika Vojske Republike Srpske zbog ratnih zločina počinjenih nad zarobljenim Hrvatima i Bošnjacima, što je uključivalo i teška premlaćivanja koja su rezultirala smrću žrtava.

Kako je saopćio Sud BiH, optužnica tužilaštva protiv nekadašnjeg zapovjednika Vojno-istražnoga zatvora Rajka Drljače i njegovog zamjenika Bućana Milića te stražara u tom logoru odnosi se na ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Između ostalog navodi da su optuženi kao pripadnici Vojske Republike Srpske prema civilima nesrpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, prenosi Hina.

Zlostavljanja i ubistva

To je podrazumijevalo nezakonita zatvaranja, premlaćivanja, držanje u nečovječnim uvjetima, zlostavljanja, seksualna zlostavljanja i druga nečovječna djela, koja su počinjena nad više desetaka žrtava, civila i ratnih zarobljenika hrvatske i bošnjačke nacionalnosti. Među žrtvama je bilo žena i starijih osoba, a premlaćivanja su rezultirala smrtnim posljedicama, navodi se u saopćenju.

Logor na planini Manjači, nedaleko od Banja Luke navodio se u haaškim presudama nekadašnjim vodećim srpskim vojnim i civilnim dužnosnicima Radoslavu Brđaninu, Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, koji su osuđeni na kazne zatvora između 22 i 44 godine.

Izvor: Agencije