Kurti zamjera Abazoviću ustupke prema SPC-u

Premijer Kosova kaže da ima dobre službene i prijateljske odnose s vlastima u Tirani, Skoplju i Podgorici te da predsjedniku crnogorske Vlade u tehničkom mandatu zamjera što Albanicima ne govori istinu o Beogradu.

Žalim što još nismo uspjeli održati zajednički sastanak vlada Kosova i Crne Gore, rekao je Albin Kurti (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti kaže da ima dobre službene i prijateljske odnose s vlastima u Tirani, Skoplju i Podgorici, ali da predsjedniku  crnogorske Vlade u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću zamjera ustupke koje je načinio prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i što Albanicima ne govori istinu o Beogradu.

“Problem koji imam s premijerom Crne Gore je to što on ne govori istinu Albancima o Beogradu i što je učinio ustupke SPC-u u Crnoj Gori”, rekao je on za televiziju Klan, prenio je Tanjug.

‘I zvanični, i prijateljski odnosi’

Kurti je to kazao odgovarajući na pitanje kakvi su njegovi odnosi s albanskim premijerom Edijem Ramom, potpredsjedikom Vlade Sjeverne Makedonije Artanom Grubijem i Abazovićem.

Na insistiranje da kaže da li su ti odnosi zvanični ili prijateljski, Kurti je odgovorio i “i jedni, i drugi”.

“Da, da… Čak i s Grubijem, i s Dritanom. Ali, zbog prilika u Crnoj Gori, gdje su osnažene prosrpske četničke snage, žalim što još nismo uspjeli održati, recimo, zajednički sastanak vlada kao što smo to uradili sa Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom”, rekao je Kurti.

Izvor: Agencije