Blinken: Prioritet SAD-a i Kosova je normalizacija odnosa sa Srbijom

Washington podržava francusko-njemački prijedlog za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, koji će unaprijediti regionalnu stabilnost i evropske i euroatlantske integracije, kaže američki državni sekretar.

Antony Blinken je pohvalio napredak Kosova u izgradnji demokratske države (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da su prioriteti SAD-a i Kosova jačanje sigurnosti i stabilnosti na Kosovu i Zapadnom Balkanu, kao i normalizacija odnosa sa Srbijom, usredsređena na “obostrano priznanje”.

“SAD i Kosovo su ove godine ponovo potvrdili snažno partnerstvo i zajedničku posvećenost demokratiji na Kosovu u suočavanju s novim izazovima u evropskom sigurnosnom okruženju”, rekao je on povodom 15 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova.

“Napredak Kosova tokom 15 godina nezavisnosti je izuzetan po njegovim velikim koracima u razvoju stabilne, multietničke, inkluzivne demokratije”, naveo je Blinken u čestitki upućenoj zvaničnicima Kosova, prenosi Tanjug.

Promoviranje i unapređenje demokratskih vrijednosti

Naveo je da Washington snažno podržava francusko-njemački prijedlog za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, koji je nedavno predložen uz podršku Evropske unije, koji će značajno unaprijediti regionalnu stabilnost i evropske i euroatlantske integracije.

Blinken je pohvalio napredak Kosova u “promoviranju i unapređenju demokratskih vrijednosti i jačanju institucija za dobro upravljanje, vladavini prava i ekonomskih mogućnosti za sve građane”, objavljeno je na zvaničnoj stranici State Departmenta.

Izrazio je zahvalnost Kosovu što je pruženo utočište migrantima iz Afganistana i za čvrst odgovor na brutalni, ničim izazvan rat Rusije protiv Ukrajine.

Izvor: Agencije