Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu Todoriću u slučaju ‘mali Agrokor’

Ivica Todorić i njegovi saradnici oslobođeni su optužbe da su oštetili koncern za oko 1,25 miliona eura.

Ivica Todorić
Ivica Todorić je još od novembra 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od 133 miliona eura (Reuters)

Vrhovni sud potvrdio je presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju „mali Agrokor” prema kojoj su bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegovi saradnici oslobođeni optužbe da su oštetili taj koncern za oko 1,25 miliona eura.

Najviši sud potvrdio je Hini u četvrtak da je u tom slučaju odbilo žalbu državnog tužilaštva i potvrdio nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Vrhovni sud je donio odluku o pravomoćnosti prvostepene presude na sjednici održanoj 25. januara ove godine, doznaje se na sudu.

Obrazlažući prvostepenu presudu izrečenu početkom oktobra 2020. sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Maja Stipić Štampar je istaknula da su svjedoci srušili tezu tužilaštva kako nisu bile potrebne savjetodavne usluge, već da su one poslužile isključivo za izvlačenje novca iz Agrokora.

Uz nekadašnjeg predsjednika uprave Agrokora Ivicu Todorića, tužilaštvo je teretilo bivšeg Agrokorovog izvršnog direktora finansija Antu Huljeva, članicu uprave Agrokora Pirušku Canjugu i Nicolu De Rossi kao odgovornu osobu u švicarskoj tvrtki za savjetodavne usluge Siggman AG.

Optuženici od početka nijekali krivnju

Svi optuženici od početka su odbacivali sve što im se stavljalo na teret.

Tužilaštvo je tvrdilo da su Todorić i Huljev 2013. zlouporabili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 miliona eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

U optužnici su isticali da se švicarska tvrtka time nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 miliona eura. De Rossi se teretila da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Piruški Canjugi stavljalo se na teret da je sudjelovala kao poticateljica Todorića i De Rossi, a u optužnici se navodila da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić je još od novembra 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od 133 miliona eura, a državno tužilaštvo je u tom, glavnom dijelu slučaja Agrokor, optužnicu podiglo u septembru 2020, ali ona još nije potvrđena na sudu.

Izvor: Agencije