Desničarski protest u Beogradu protiv njemačko-francuskog plana

Nekoliko stotina ljudi izašlo je na protest u organizaciji desničarskih udruženja, među kojima su i ‘Narodne patrole’, čiji je čelnik krajem prošle godine posjetio centar paravojne formacije Wagner u Rusiji.

Okupljeni su zatražili da Srbija odbaci njemačko-francuski plan za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije Foto: Al Jazeera

Nekoliko stotina građana protestiralo je danas ispred zgrade Predsjedništva Srbije u Beogradu, na skupu pod nazivom “Stop Vučićevoj izdaji Kosmeta”.

Protest je organiziralo nekoliko desno orijentiranih udruženja i pojedinaca, među kojima i Narodne patrole, čiji je čelnik Damjan Knežević krajem prošle godine posjetio centar paravojne formacije Wagner u Rusiji.

Okupljeni su zatražili da Srbija odbaci njemačko-francuski plan za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije jer bi to, prema njihovim riječima, značilo nestanak Srba s Kosova. Policija je ranije danas privela dvije osobe kod kojih je pronašla pušku s optičkim nišanom, a za koje se vjeruje da su krenuli na beogradski protest.

Veliki broj policajaca

Kako javlja agencija Beta, skup je osiguravao veliki broj policijaca, vozilima i velikim brojem pješačkih patrola.

Po završetku skupa, nekoliko desetaka učesnika probilo je zaštitnu ogradu ispred Predsjedništva Srbije, stigavši do stepeništa, sa namjerom da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću predaju svoje zahtjeve, piše Fonet.

Intervenisala je policija sa opremom za razbijanje demonstracija i demonstranti su pomjereni od stepeništa, ali ne i iz ograđenog prostora.

Na početku protesta, puštena je pjesma “Vostani Serbije”, navodi Beta i dodaje kako je Knežević rekao prisutnima kako se niko ko je član Srpske napredne stranke ne može nazivati patriotom.

Protesti ispred Predsjedništva Srbije (Tanjug)

On je pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se odazove na pozive okupljenih, navodeći da je Vučić „pobegao u Kragujevac“.

„Vučić je da bi došao na vlast, obećao da će dati nešto što nije njegovo”, istakao je Knežević.

Okupljeni nose velike transparente, takozvane šetalice, sa natpisima “Kosovo je srce Srbije” i “Vučiću Kosmet te neće! Izdao si nas. Nećemo ni tvoju ‘ZSO’! Prodao si nas!”.

Vidljivi su transparenti “Nema predaje”, “Ko izdaje Kosovo, izdaće i Rusiju”, kao i srpske zastave, a organizatori puštaju patriotske pjesme.

Neki od prisutnih na protestu nose majice sa slovom “Z”, kao i ruske zastave.

Reakcija Vučića

Predsjednik Srbije Vučić izjavio je večeras u vanrednom obraćanju, povodom protesta ispred zgrade Predsjedništva, da su u pitanju ekstremne grupe koje su podržale četiri parlamentarne stranke i da su umislili kako nasiljem nešto mogu postići, prenosi Tanjug.

“Ne bi ovo zasluživalo nikakvu posebnu pažnju, ali nisu ovo nikakave neformalne ektremističke grupe, jer su podražne od najmanje četiri palametarne političke stranke, i njihovi predstavnici i predsednici su bili na ovom skupu, da se niko ne pravi naivan. Nisu se našli oni slučajno i znali su šta rade, sve je bilo planiran, kao što nije bilo planirano neko kratko vreme”, rekao je Vučić.

“Ne znam da li su proruski jer su građani Srbije, znam da su antisrpski jer sve što rade, rade protiv Srbije i svog naroda. Da biste bili neko drugi, valjda prvo treba da volite svoj narod, a ne da se dičite nekim drugim. a da radite protiv svog naroda.”

Vučić izjavio je da će nadležni organi poduzeti sve mjere i da će svi koji su prijetili ubistvima odgovarati u skladu sa zakonima Republike Srbije.

„Svi oni koji su pretili ubistvima, batinjanjem ljudi, neredima i ostalo, u skladu sa zakonima Republike Srbije, a ne nekih drugih država, odgovaraće pred nadležnim organima i to je važna poruka za građane Srbije“, kazao je on.

Izvor: Agencije