Blinken od čelnika Srbije i Kosova očekuje ‘teške kompromise’

Normalizacija odnosa Srbije i Kosova će donijeti sigurnost i prosperitet svim građanima Zapadnog Balkana, kaže američki državni sekretar.

Antony Blinken je pozvao Srbiju da podrži Ukrajinu protiv neizazvanog, neopravdanog i brutalnog rata Rusije (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u srijedu da čelnici Srbije i Kosova moraju napraviti teške kompromise kako bi normalizirali odnose dvije zemlje, što će donijeti sigurnost i prosperitet svim građanima Zapadnog Balkana.

“Uvjeren sam da će normalizacija odnosa Srbije i Kosova donijeti sigurnost i prosperitet Srbiji i svim građanima Zapadnog Balkana. Čelnici Kosova i Srbije će praviti teške kompromise kako bi postigli te ciljeve, ali će nagrade za srpski narod i cijelu regiju biti ogromne”, rekao je  on čestitajući Dan državnosti Srbije.

Američki državni sekretar pozvao je Srbiju da podrži Ukrajinu protiv neizazvanog, neopravdanog i brutalnog rata Rusije te dodao kako SAD snažno podržavaju evropske težnje Srbije, prenosi Beta.

Dijalog Kosova i Srbije počeo je 2011. godine, a dogovor o osnivanju zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu postignut je 2015. godine.

Kurti: Prvo piznanje, pa ZSO

Ustavni sud Kosova nakon toga utvrdio je da neke točke statuta ZSO-a nisu u skladu s Ustavom Kosova.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prošle sedmice je kazao da dok vlasti Kosova ne ispuni svoje obaveze iz prethodnih sporazuma u Brisel može samo kao turista te kao preduvjet zatražio da Evropska unija, koja je garant sporazuma s Kosovom, “isporučiti” formiranje ZSO-a.

Predstavnici EU-a i dužnosnici SAD-a zahtijevaju od Kosova da preuzme obaveze iz Briselskog sporazuma i osnuje ZSO, na što premijer  Kosova Albin Kurti pristaje, ali traži da prije toga Kosovo i Srbija postignu međusobno priznanje.

Kurti je u ponedjeljak kazao da je spreman sastati se s Vučićem, ali samo kako bi razgovarali o evropskom prijedlogu o normalizaciji odnosa.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada