Ministri NATO-a razgovarat će o situaciji u BiH

Ministri odbrane zemalja članica Alijanse će u srijedu razgovarati o tome kako pojačati podršku za tri cijenjena NATO partnera – Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji.

Jens Stoltenberg; Saveznici će donijeti odluke o daljem jačanju sposbnosti odvraćanja i odbrane (Reuters)

Ministri odbrane zemalja NATO-a razgovarat će o tome kako pojačati podršku Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji koje predstavljaju tri cijenjena NATO partnera koji se suočavaju s ruskim prijetnjama, izjavio je čelnik NATO-a Jen Stoltenberg uoči ministarskog sastanka koji treba biti održan u srijedu.

Kazao je da će saveznici u srijedu donijeti odluke o daljem jačanju sposbnosti odvraćanja i odbrane, prenosi Fena.

Stoltenberg je najavio da će tema sastanka u Briselu biti i  situaciji u dijelovima Ukrajine pod najvećom opašnošću od ruske ofanzive.

Solidarnost i pomoć Turskoj

Izrazio je snažnu solidarnost s NATO saveznikom Turskom, koja je teško stradala u prošlosedmičnim zemljotresima.

“Naše misli ostaju s turskim narodom nakon prošlosedmičnih razornih potresa. Hiljade članova osoblja za hitne slučajeve iz NATO saveznika podržavaju napore pomoći, uključujući timove za potragu i spašavanje, vatrogasce, medicinsko osoblje i stručnjake za seizmiku”, kazao je.

Saveznici NATO-a i Alijansa složili su se postaviti skloništa za pomoć u smještaju ljudi raseljenih zbog potresa, rekao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada