Srbija se nije uskladila sa dvije nove odluke Vijeća EU-a o Ukrajini

Sa novim odlukama o restrikcijama saglasile su se sve zemlje Zapadnog Balkana koje su kandidati za članstvo u EU-u, osim Srbije, kaže Josep Borrell.

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU-u na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa 11 prethodnih odluka o restriktivnim mjerama zbog Ukrajine (EPA)

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa dvije nove odluke Vijeća EU-a o restriktivnim mjerama zbog podrivanja i prijetnji teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine, odnosno destabilizacije situacije u toj zemlji.

Kako je u utorak saopštio visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, Vijeće EU-a je 23. januara donijelo odluku kojom se proširuje lista pojedinaca, entiteta i tijela kojima su 2014. uvedene restriktivne mjere zbog Ukrajine, a 4. februara odluku o ograničenju cijena za naftne derivate.

Sa novim odlukama Vijeća EU-a uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU-u na Zapadnom Balkanu – Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina.

‘Posvećenost’ ostalih zemalja

Te zemlje će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Vijeća, a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je, dodao je Borrell u saopštenju, prenijela je Beta.

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU-u na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa 11 prethodnih odluka o restriktivnim mjerama zbog Ukrajine koje su donijete u januaru ove i julu, septembru i novembru prošle godine.

Nije se uskladila ni sa julskom odlukom Vijeća EU-a o primjeni posebnih mjera u borbi protiv terorizma, kao ni sa odlukama Vijeća EU-a o restriktivnim mjerama zbog situacije u Iranu usvojenim početkom decembra i u junu 2022.

Izvor: Agencije