Opozicija na protestima tražila ostavku albanskog premijera

Više hiljada demonstranata okupilo se u Tirani na poziv opozicije koja Ramu optužuju za korupciju i širenje siromaštva u Albaniji.

Opozicija, između ostalog, optužuje Ramu zbog porasta životnih troškova, što potiče odlazak velikog broja Albanaca iz zemlje (Reuters)

Više hiljada demonstranata okupilo se u Tirani na poziv opozicije tražeći ostavku premijera Edija Rame kojeg optužuju za korupciju i širenje siromaštva u Albaniji.

Okupljeni su dimnim bombama, Molotovljevim koktelima i balonima s bojom gađali zgradu Vlade, koju su čuvale jake policijske snage.

Opozicija ujedno optužuje Ramu da održava “tajne veze” s bivšim dužnosnikom FBI-ja, američke savezne policije, kojeg sumnjiči da je utjecao na State Department kako bi opozicionog čelnika i bivšeg predsjednika i premijera Salija Berishu proglasio nepoželjnim u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Edi Rama je izveo neprijateljski čin korumpirajući bivšeg dužnosnika FBI-ja kako bi se obračunao s opozicijom”, rekao je Berisha mnoštvu koje je izvikivalo “Rama, odlazi”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Charles McGonigal, bivši visoki dužnosnik FBI-ja, uhapšen je u januaru u SAD-u zbog sumnjivih veza sa stranim akterima.

Rama je odbio optužbe opozicije nazivajući ih klevetom (Reuters)

U optužnici se navodi da nije prijavio 225.000 dolara u gotovom novcu koje je primio od bivšeg agenta albanske tajne službe i da je “redovno održavao kontakte s albanskim premijerom”.

Rama odbio optužbe opozicije

Opozicija tvrdi da je Rama iskoristio bivšeg dužnosnika FBI-ja i da je finansirao “političko lobiranje” protiv Berishe kako bi oslabio opoziciju.

Berishi, prvom demokratski izabranom premijeru Albanije nakon pada komunizma, 2021. je zabranjen ulazak u SAD zbog “korupcije u vrijeme dok je bio predsjednik vlade”.

Rama je odbio optužbe opozicije nazivajući ih klevetom i rekao da gonjenje Charlesa McGonigala “nema nikakve veze” s njim ni s albanskom vladom.

Hiljadu policajaca bilo je raspoređeno kako bi održavali red na protestima koje su organizirale Demokratska stranka Salija Berishe i stranka bivšeg predsjednika Ilira Mete, Raminog nekadašnjeg saveznika.

Opozicija također optužuje Ramu zbog porasta životnih troškova, što potiče odlazak velikog broja Albanaca iz zemlje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada