Krasnići: Kosovo spremno da formira nacionalno vijeće za srpsku zajednicu

Ministar uprave i lokalne samouprave tvrdi da Ustav Kosova, kao i praksa, pokazuju da Priština nudi ‘najnaprednija prava nacionalnim manjinama’.

Krasnići tvrdi da ustav Kosova, kao i praksa, pokazuju da Priština nudi najnaprednija prava nacionalnim manjinama. (EPA)

Ministar uprave i lokalne samouprave Kosova Elbert Krasnići izjavio je da je Priština spremna da formira nacionalno vijeće manjine za srpsku zajednicu.

On je to rekao komentarišući izjavu predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić da Vijeće Evrope u Strasbourgu o Srbiji govori kao o zemlji sa najvećim pravima za nacionalne manjine, da se u Srbiji poštuju nacionalne manjine, da imaju nacionalna vijeća i da učestvuju u političkom, društvenom i ekonomskom životu, prenosi Telegrafi.

Krasnići tvrdi da Ustav Kosova, kao i praksa, pokazuju da Priština nudi “najnaprednija prava nacionalnim manjinama”.

‘Srbi imaju sva prava na Kosovu’

On je rekao i da “ako Srbija smatra da su institucije nacionalnih vijeća najbolji primjer i model za zaštitu prava manjina”, onda je Kosovo spremno da takav mehanizam primijeni i za srpsku zajednicu na Kosovu.

Krasnići tvrdi da su na radnim mjestima u državnim institucijama u opštinama na jugu centralne Srbije, u kojima živi albanska nacionalna manjina, Srbi zastupljeniji u odnosu na Albance i Rome.

Prema njegovim riječima, srpska zajednica na lokalnom nivou na teritoriji Kosova, pored prava, ima i moćna ovlaštenja, skoro koliko i centralna vlast.

Izvor: Agencije