Hrvatski državljani ostaju u pritvoru u Zambiji, novo ročište 14. februara

Četiri para uhapšena su u decembru na aerodromu u Ndoli, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Iduće ročište bit će iduće sedmice, kada će se odlučivati o zahtjevu da se optuženi brane sa slobode (Emica Elvedji/Pixsell)

Protiv osmero pritvorenih hrvatskih državljana u Zambiji podignuta je nova optužnica, a 14. februara će se na sudu u Ndoli odlučivati o zahtjevu da se brane sa slobode, objavilo je u petak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

“Danas je, bez prethodne najave, na nadležnom sudu u zambijskom gradu Ndoli podignuta optužnica protiv osmero hrvatskih državljana koji su 7. februara opet uhapšeni prilikom napuštanja Republike Zambije”, navelo je Ministarvo, prenosi Hina.

Hrvatski državljani za sada ostaju u pritvoru i slijedi sudski postupak.

Novost je da je ovaj put podignuta optužnica i protiv službenice imigracije na aerodromu Ndola.

Optuženi su za krivično djelo trgovine djecom u pokušaju u skladu sa zambijskimg Zakonom protiv trgovine ljudima.

Novo ročište u utorak

Iduće ročište bit će u utorak, 14. februara, kad će se odlučivati o zahtjevu da se optuženi brane sa slobode.

Četiri para iz Hrvatske uhapšena su početkom decembra na aerodromu u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz Demokratske Republike Kongo.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku kontrolu.

U ponedjeljak je sud povukao optužnicu protiv njih, ali nije ju i odbacio kako je prvobitno bilo objavljeno te je hrvatskim državljanima naredio da u 48 sati napuste zemlju.

Na aerodromu u Ndoli ponovo su uhapšeni, po nalogu tamošnje imigracijske službe.

Izvor: Agencije