Optuženi za ratni zločin u Kostrićima oslobođeni krivice

Devet osoba je optužnica teretila da su 15. novembra 1991. ubili najmanje 15 stanovnika Kostrića, među kojima dvoje djece, nakon čega su zapalili gotovo sve kuće u selu.

U novembru 1991. srpske paravojne postrojbe u selu Kostrići kraj Hrvatske Kostajnice ubile su svih 16 stanovnika (Nikola Ćutuk/Pixell)

Deveterica optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Kostrići u novembru 1991. godine u petak su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođeni krivice zbog nedostatka dokaza.

Sutkinja Saša Lui je, obrazlažući presudu, precizirala da jedini svjedok i neposredni očevidac Nikola Bunjevac nije opisao događaj kako je navedeno u optužnici.

Dodala je da je Bunjevac kazao da je vidio dvojicu muškaraca, od kojih je jedan bio u civilu, kako ubijaju njegovu majku te da je grupa uniformiranih muškaraca došla u Kostriće, u općini Majur, nakon što su njegovi stanovnici već bili ubijeni.

Nedostatak materijalnih dokaza

Kazala je kako je nedvojbeno utvrđeno da su deveterica optuženika pripadala jedinici milicije za posebne namjene samozvane SAO Krajina (takozvani Šareni), ali da ta činjenica nije dovoljna kako bi se neosporno potvrdilo da su počinili zločin.

Također, iz materijalnih dokaza nije bio moguće utvrditi u koje vrijeme su optuženici bili pripadnici “Šarenih”.

Za zločin u Kostrićima bili su optuženi Stevo Džakula, Nikola Bogdanović, Mile Milinović, Vlado Gavrilović, Veselin Božović te Dragan i Žikica Pendić, a sudilo im se u odsutnosti, jer ih većina živi u Srbiji.

Optužnica ih je teretila da su u ranim jutarnjim satima 15. novembra 1991. godine ubili najmanje 15 stanovnika Kostrića, među kojima i dvoje djece, nakon čega su zapalili gotovo sve kuće u selu radi prikrivanja zločina.

Mnoge žrtve nisu pronađene

Mnoge žrtve do danas nisu identificirane, a naredbu za ubijanje Kostrićana dao je komandant “Šarenih” Stevo Borojević, zvani “Gadafi”, kojeg su godinu kasnije, u međusobnim obračunima, ubili pripadnici njegove jedinice.

Obrazlažući oslobađajuću presudu za Zdravka Matijaševića, optuženog da je ubio civila Zlatka Jurića, sutkinja je pojasnila kako činjenica da je s još dvojicom pripadnika “Šarenih” odveo Jurića iz njegove kuće u Majuru, da im pokaže gdje se navodno nalazi skriveno oružje, nije dovoljna da ga se proglasi krivim za smrt civila čije tijelo nikada nije pronađeno.

Zamjenik Županijskog državnog tužilaštva Robert Petrovečki najavio je žalbu na nepravomoćnu oslobađajuću presudu.

U novembru 1991. godine srpske paravojne postrojbe u selu Kostrići kraj Hrvatske Kostajnice ubile su svih 16 stanovnika, među kojima dvoje djece.

Izvor: Agencije