Brnabić: Sankcije Rusiji uslov za nastavak eurointegracija Srbije

Premijerka Srbije kaže da nema ubrzanja evropskog puta i otvaranja novih poglavlja i klastera u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom.

Srbija je napravila veliki pomak usvajanjem seta pravosudnih zakona, rekla je Ana Brnabić (Strahinja Aćimović/Tanjug)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u petak da nema ubrzanja evropskog puta Srbije i otvaranja novih poglavlja i klastera u pristupnim pregovorima zato što je uslov svih uslova za nastavak evropskih integracija uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

“Mi smo već napravili velike korake i velike pomake, i to govore i dva izveštaja o naprtku Evropske komisije. Oba ta izveštaja svim zemljama članicama Evropske unije daju preporuku da se otvore Klaster 3 u pregovorima sa Srbijom, i to se još uvek nije desilo. Taj deo smo mi završili, čeka se EU”, rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara nakon sjednice Vlade Srbije u Lebanu, prenosi Tanjug.

Istakla je da je Srbija napravila dodatno veliki pomak usvajanjem seta pravosudnih zakona, odnosno čitavim nizom zakona koji se usklađuje s promjenama Ustava Srbije u cilju nezavisnog sudstva, bez ikakvog utjecaja politike i političara i samostalnog tužilaštva.

‘Mi smo za dijalog’

“Lepo, čuli smo pohvale, ali da li ćemo videti neke konkretne rezultate, osim verbalnih pohvala, videćemo… Ja, iskreno, ne verujem. Mislim da je sada uslov svih uslova uvođenje sankcija Rusiji i bez toga nam neće otvarati ni poglavlja, ni klastere”, poručila je Brnabić.

Dodala je da se nada da griješi, jer bi to bio novi uslov za evropske integracije, jer su to do sada bili vladavina prava i dijalog s Kosovom.

“U vladavini prava smo uradili mnogo i radimo mnogo, imamo konkretne pomake, teške reforme koje pohvaljuju, ali ne vidim da to ubrzava naš evropski put. Što se tiče dijaloga sa Prištinom, mi smo tu za dijalog, ali ne vidim da je Priština tu, i u tom smislu bi mogli da imamo neke konkretne rezultate u smislu otvaranja novih poglavlja i klastera”, navela je premijerka Srbije.

Izvor: Agencije