Brnabić – Schmidt: Srbija otvorena za razvoj dobrosusjedskih odnosa s BiH

Premijerka Srbije rekla je tokom razgovora visokim predstavnikom u BiH da se raduje saradnji s novim sazivom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Bilo je riječi o značaju zajedničkih projekta u regiji, kao i otkrivanju načina da se njihova realizacija ubrza (Anadolija)

Srbijanska premijerka Ana Brnabić istaknula je u srijedu kako Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da je otvorena za razvoj dobrosusjedskih odnosa, što obuhvata saradnju i s državnim, i s entitetskim vlastima.

Tokom razgovora s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom podsjetila je da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, saopćeno iz Vlade Srbije.

Ana Brnabić i visokog predstavnika razgovarali su o značaju zajedničkih projekta u regiji, kao i otkrivanju načina da se njihova realizacija ubrza.

Prema riječima premijerke, Srbija pruža mnoge mogućnosti, posebno mladima, za razvoj njihovih potencijala, ulaže u savremene tehnologije, ali je također otvorena za gradnju mostova s  Bosnom i Hercegovinom na svim nivoima.

Rekla je da se raduje saradnji s novim sazivom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

 

Schmidt se saglasio sa srbijanskom premijerkom da su stabilnost regije i njen ekonomski razvoj izuzetno važni, kao i da u Beogradu vidi iskrenog saradnika i partnera.

Visoki predstavnik se u Beogradu sastao i s predsjednikom Narodne skupštine Srbije Vladimirom Orlićem, s kojim se saglasio da je očuvanje mira od presudnog značaja za sveukupni napredak Zapadnog Balkana i da predstavlja svojevrsnu garanciju mladima za budućnost, prenosi Tanjug.

Orlić je poručio da Srbija pridaje veliki značaj odnosima s Bosnom i Hercegovinom i da je opredeljena za razvoj saradnje u svim oblastima, posebno kada je reč o realizaciji najvažnijih infrastrukturnih projekata i ekonomskoj saradnji.

Istakao je da politiku mira, stabilnosti i progresa za sve u regiji Srbija vodi bez izuzetka.

Izvor: Agencije