BiH i dalje bez ukidanja akciza na gorivo

Predstavnički dom Parlamente BiH usvojio je inicijativu koja bi smanjila cijenu litre goriva za oko 0,25 eura, ali SNSD najavljuje da inicijativu neće podržati u Domu naroda.

Goriva u BiH je 1. februara doseglo približnu cijenu kao u susjednoj Hrvatskoj i premašilo cijenu goriva u Sloveniji (Pixsell)

Državna vlada i parlament Bosne i Hercegovine mjesecima nakon skoka cijena goriva nije izradila projekciju kako bi ukidanje akciza utjecalo na inflaciju u zemlji, pitanje je postalo predmet polemike među koalicionim partnerima SDP-a i SNSD-a, dok cijene osnovnih namirnica i prevoza u BiH i dalje ostaju među najskupljim u regiji.

Prema podacima od 1. februara, gorivo u Bosni i Hercegovini je doseglo približnu cijenu goriva u susjednoj Hrvatskoj i Sloveniji, članicama Evropske unije, sa skoro duplo većom prosječnom plaćom nego u Bosni i Hercegovini.

Cijena za litru supera 95 se u srijedu u Sarajevu kretala od 1,31 do 1,38 eura, dok je litra dizela koštala od 1,43 do 1,54 eura. U Hrvatskoj je litra supera 95 u srijedu koštala oko 1,39, a dizela 1,61 eura, prema podacima Hrvatskog automoto kluba. Cijena litra supera 95 u Sloveniji je na isti datum koštala oko 1,29 eura, litra dizela 1,51 eura.

 

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u utorak inicijativu SDP-ovog Saše Magazinovića o izmjeni Zakona o akcizama, kojom bi se suspendirale, privremeno, akcize na gorivo čime bi litra goriva bila jeftinija za oko 0,25 eura.

Inicijativa je usvojena zahvaljujući glasovima opozicije, ali će, prema najavama iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika zakon biti oboren na gornjem, Domu naroda, gdje SNSD ima četiri od pet delegata.

Dok je Magazinović SNSD-ovo glasanje protiv ukidanja akciza nazvao „glasanje protiv zdravog razuma“, državna parlamentarka Sanja Vulić je rekla da SNSD neće podržati takav prijedlog bez mišljenja stručnjaka. „Kod akciza je ponovo na sceni pokušaj opozicije, odnosno manjine da vlada većinom”, rekla je Vulić. „Onog trenutka kada struka kaže da je to dobro, produktivno i da ćemo pomoći onom malom čovjeku, SNSD će to podržati, a ovo što sada rade je čisti populizam“.

Čelnik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će njegova stranka u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine glasati protiv ukidanja akciza na gorivo, jer vjeruje „da se time neće doprinijeti padu cijena goriva“, dok bi se sasvim sigurno „izgubili budžetski prihodi“.

Podijeljena mišljenja stručnjaka

Prema ranijim analizama makroekonomskog stručnjaka Faruka Hadžića, privremena suspenzija naplate akciza na gorivo ublažila bi inflatorni udar na građane Bosne i Hercegovine koji traje već nekoliko mjeseci, s obzirom da cijene goriva na tržištu imaju direktan utjecaj na cijene drugih proizvoda i usluga – od onih koje zovemo osnovnim životnim namirnicama, pa do usluga prevoza putnika. Za Antu Domazeta, profesora sa Ekonomskog fakultet u Sarajevu, takva mjera je pak „upitne funkcionalnosti“ i „sasvim jasne ekstremne nejednakosti kojom se novac vraća u džepove bogatih, a siromašni od toga nemaju nikakve koristi“. “… Zalažite se da se pare od akciza sačuvaju, jer ih najviše uplaćuju bogati koji najviše voze, sačuvajte te pare od akciza i iskoristite ih da ih vratite siromašnim kroz direktne doznake u novcu za subvencije u pokriću troškova života…“, napisao je Domazet na društvenoj mreži Facebook.

Bahato ponašenje političara

Zašto vlada u Bosni i Hercegovini ni skoro godinu dana od ruske agresije na Ukrajinu i skoka cijena goriva na svjetskom tržištu nema ozbiljnu analizu o tome koje bi mjere pogodovale smanjenu inflatornog udara u zemlji? Čini se kako političari u BiH rade malo ili nikako da olakšaju život za oko 3,4 miliona stanovnika.

Komentirajući nagli skok cijena u Bosni i Hercegovini uzrokovan ratom u Ukrajini i globalnim ekonomskim promjenama čelnik vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik je u intervjuu za entitetsku televiziju RTRS u martu prošle godine građanima poručio – ugasite motore.

“Ja vidim da je veća gužva, svi su u automobilima, nitko nije zaustavio automobil jer je cijena povećana s 2,30 konvertibilnih maraka (1,17 eura) na 3,20 KM (1,63 eura). Svi voze automobile i svi se zadnje toga odriču. Ako je to toliki udar, prvo se ugasi motor, je li tako? Pa se ne vozi onoliko koliko se vozilo”, rekao je Dodik.

Izvor: Al Jazeera