S. Makedonija očekuje da Turska brzo isporuči prvoosumnjičenog za ubistvo djevojčice

Vjerujem da će od ponedjeljka svi naši zahtjevi biti uzeti u obzir u daljem postupku u Turskoj, rekao je ministar pravde Sjeverne Makedonije.

(Ministarstvo unutrašnjih poslova S. Makedonije)

Ministar pravde Sjeverne Makedonije Krenar Loga izjavio je da očekuje da će Turska relativno brzo izručiti Ljupča Palevskog, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo 14-godišnje devojčice prošle sedmice i 74-godišnjeg frizera.

On je novinarima rekao da očekuje da će Turska naredene sedmice uzeti u proceduru zahtjev Sjeverne Makedonije za ekstradiciju Ljupča Palevskog – Palča koji je po međunarodnoj potjernici uhapšen 5. decembra u turskom gradu Balikesiru.

“Još je rano da se govori o bilo čemu. Relativno brzo očekujemo njegovo slanje u Makedoniju, ali treba da vidimo da li će iskoristiti sve pravne lijekove i da li će sistem u Turskoj dozvoliti da to (ekstradicija) bude na način kako smo mi tražili”, rekao je Loga, prenijela je Beta.

Napomenuo je da su su dokumenti turskim vlastima poslati i preko DHL-a, i elektronskim putem, i  preko Minstarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije i Ambasade u Turskoj.

“Dakle, vjerujem da će od ponedjeljka svi naši zahtjevi biti uzeti u obzir u daljem postupku u Turskoj”, rekao je.

Ministarstvo pravde Sjeverne Makedonije je 7. decembra uputilo Turskoj zahtjev za ekstradiciju Palevskog, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo 14-godišnje devojčice Vanje Đorčevske iz Skoplja i 74-godišnjeg frizera Panča Žežovskog iz Velesa.

Pet osumnjičenih

Palevski je po međunarodnoj potjernici uhapšen 5. decembra u gradu Balikesiru u Turskoj, gdje je stigao preko Srbije i Bugarske.

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju je u slučaju otmice i ubistva 14-godišnje devojčice Vanja Đorčevske i 74-godišnjeg frizera Panča Žežovskog 5. decembra pokrenulo istražni postupak protiv pet osoba, među kojima je i otac djevojčice.

Četvoro je osumnjičeno da su kao saizvršioci počinili dva krivična djela- “otmice” i “dva ubistva na svirep način”  – jednog maloljetnog lica i jednog iz koristoljublja, dok je peti osumnjičen da im je pomogao u izvršenju krivičnog djela “otmice maloljetnog lica”.

Sudija za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda u Skoplju je u petak prihvatio prijedlog Tužilaštva i odredio pritvor od 30 dana vozaču koji je Palevskog prevezao iz Srbije u Tursku.

Djevojčica je kidnapovana u ponedjeljak 27. novembra ujutro i, po izjavama osumnjičenih, od kojih je jedan bio svjedok samog čina, ubijena je istog dana oko 10:00 sati.

Njeno tijelo je pronađeno kod sela Brazda na periferiji Skoplja, gdje je bio i izgorjeli automobil korišten za njenu otmicu.

Vanjinom ubistvu prethodili su otmica i ubistvo 74-godišnjeg Pančeta Žežovskog, vlasnika zapaljenog automobila, koji je prema istrazi, ubijen zbog duga od 500 eura i tog vozila.

Izvor: Agencije