EU će deklaracijom od Balkana tražiti usklađivanje vanjske politike

Usklađivanje vanjske politike s Evropskom unijom znači uvođenje sankcije Rusiji i isključivanje ili ograničavanje upotrebe opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE.

Samit EU - Zapadni Balkan bit će održan 13. decembra, dan uoči samita Evropskog vijeća, na kojem će proširenje Unije biti jedna od tema (Reuters)

Evropska unija planira prisiliti zemlje Zapadnog Balkana da se usklade s njenom zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom i uvedu sankcije Rusiji, prema nacrtu deklaracije koja bi trebala biti usvojena na kraju samita EU – Zapadni Balkan naredne sedmice.

“Pohvaljujemo partnere na Zapadnom Balkanu koji već pokazuju stratešku posvećenost potpunim usklađivanjem s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a i ohrabrujemo one koje to nisu uradili da slijede njihov primjer”, navodi se u nacrtu dokumenta, piše briselski portal Politico, prenosi Beta.

U predloženoj deklaraciji se ističe “važnost poboljšanog provođenja restriktivnih mjera i sprečavanja njihovog zaobilaženja”.

Zemlje Zapadnog Balkana se, također, pozivaju da pojačaju cyber sigurnost, između ostalog tako što će obezbijediti “sigurno postavljanje 5G mreža kroz sveobuhvatnu primjenu Paketa instrumenata EU-a za sigurnost 5G tehnologije”.

Problemi u Srbiji zbog Huaweija

Taj paket predviđa isključivanje ili ograničavanje upotrebe opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE.

To bi moglo biti problematično za Srbiju, piše Politico, jer je Huawei Beogradu otvorio Centar za inovacije i digitalni razvoj, a Huawei i Telekom Srbija su nedavno potpisali ugovor o modernizaciji fiksne mreže.

Unija će, prema nacrtu dokumenta, nastaviti razvijati odbrambene kapacitete regije, kroz inicijative kao što je Evropski mirovni instrument, a počela je i sa zemljama Zapadnog Balkana raditi na suzbijanju hibridnih i cyber prijetnji, kao i ruskih dezinformacija, navodi briselski portal.

Samit EU – Zapadni Balkan bit će održan 13. decembra, dan uoči samita Evropskog vijeća, na kojem će proširenje EU-a biti jedna od tema.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada