Sjeverna Makedonija poslala zahtjev Turskoj za ekstradiciju Ljupča Palevskog

Ministarstvo pravde Sjeverne Makedonije očekuje da će ubrzo doći do izručenja Palevskog koji je uhapšen u utorak po međunarodnoj potjernici u Turskoj.

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju je pokrenulo istražni postupak protiv pet osoba (Reuters)

Ministarstvo pravde Sjeverne Makedonije saopćilo je da je diplomatskim putem poslalo vlastima Turske zahtjev za ekstradiciju Ljupča Palevskog, prvoosumnjičenog za prošlosedmičnu otmicu i ubistvo 14-godišnje djevojčice iz Skoplja i 74-godišnjeg berberina iz Velesa.

Ministarstvo očekuje da će ubrzo doći do izručenja Palevskog koji je, prema jučerašnjem obavještenju Interpola, uhapšen u utorak po međunarodnoj potjernici u mjestu Balikesir, u Turskoj, prenosi agencija Beta.

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju je u slučaju otmice i ubistva djevojčice Vanje Đorčevske i 74-godišnjeg berberina Panča Žežovskog pokrenulo istražni postupak protiv pet osoba, među kojima je i otac djevojčice.

Svirepo ubistvo

Četvoro je osumnjičeno da su kao saizvršioci počinili dva krivična djela: otmicu i dva ubistva na svirep način, dok je peti osumnjičen da im je pomogao u izvršenju krivičnog djela otmice maloljetnog lica.

Djevojčica Vanja je oteta u ponedjeljak 27. novembra ujutro, a po izjavama samih osumnjičenih, od kojih je jedan bio svjedok samog čina, ubijena je tri sata kasnije.

Njeno tijelo je nađeno kod sela Brazda na periferiji Skoplja, kao i zapaljeni automobil korišten za njenu otmicu.

Ubistvu djevojčice su prethodili otmica i ubistvo 74-godišnjeg Žežovskog, vlasnika automobila, koji je po istrazi ubijen zbog duga od 500 eura i da bi mu se uzeo automobil za otmicu djevojčice.

Izvor: Agencije