Interpol raspisao potjernicu za Milanom Radoičićem

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova podnijelo je Interpolu zahtjev da se raspiše potjernica za osumnjičenim za organizaciju napada u selu Banjska.

Milan Radoičić je u javnoj objavi priznao da je organizirao napad na sjeveru Kosova (Sava Radovanović / Tanjug)

Na zahtjev vlasti Kosova, Interpol je raspisao potjernicu za Milanom Radoičićem, osumnjičenim za organizaciju “terorističkog napada” 24. septembra u selu Banjska, na sjeveru Kosova.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić potvrdio je za Anadoliju da je Interpol raspisao potjernicu za Radoičićem.

“Poternica je raspisana. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je podnelo zahtjev Interpolu preko UNMIK-a”, kazao je Rašić.

Ubijeni policajac i tri napadača

U napadu grupe Srba u Banjskoj, kod Zvečana, koji je predvodio bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, ubijen je jedan pripadnik policije Kosovba.

Potom su, u razmjeni vatre s policijom Kosova, ubijena trojica napadača srpske nacionalnosti.

Radoičić je u javnoj objavi priznao da je organizirao ovaj napad.

Premijer Kosova Albin Kurti je tada izjavio da je “teroristički napad u Banjskoj bio dio šireg plana za aneksiju sjevera Kosova”.

Kurti je rekao da su Srbi, koji su se u Banjskoj sukobili s kosovskom policijom, iz grupa Sjeverne brigade i Civilna zaštita, a njihov predvodnik je Milan Radoičić kojeg je nazvao “mali Prigožin”.

Radoičić je nakon sukoba podnio ostavku na dužnost u Srpskoj listi i porekao bilo kakvo sudjelovanje države Srbije u napadu i sukobu.

Radoičić je devet dana nakon napada uhapšen u Srbiji, gdje je negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret, premda je ranije preuzeo odgovornost njega.

Srbija odbila izručenje Kosovu

Prema naredbi o provođenju istrage, Radoičića se tereti da je od januara do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, Bosna i Hercegovina, koje mu je, kako se navodi, isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokcijama na teritoriji Kosova, gdje ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama.

Viši sud u Beogradu je odbio prijedlog za određivanje pritvora Radoičiću, te mu je zabranio da napusti Srbijum uz obavezu da se svakog 1. i 15. u mjesecu javlja nadležnoj policijskoj stanici.

Srbija je odbila izručiti Radoičića Kosovu, jer ga, kako je rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, „ne priznaje“.

Vučić je rekao da će bivši potpredsjednik Srpske liste odgovarati pred srbijanskim organima i da tek predstoji podizanje optužnice.

Izvor: Agencije