Bradleyi će u Hrvatskoj biti operativni do 2026.

Opremamo Hrvatsku vojsku kako bi bila još spremnija za ispunjavanje svojih zadaća, uzimajući u obzir savremene odbrambene i sigurnosne izazove, kaže hrvatski premijer.

U Rijeku su dopremljena prva 22 od ukupno 89 oklopnih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS (Reuters)

Hrvatska vlada je objavila kako joj je cilj da oklopna vozila Bradley, čiji su prvi primjerci stigli iz SAD-a u Hrvatsku, budu operativna do 2026. godine.

U Rijeku su dopremljena prva 22 od ukupno 89 oklopnih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS koja će se modernizirati u kompaniji Đuro Đaković Specijalna vozila u Slavonskom Brodu.

“Cilj je da sva budu kompletirana i dovedena u operativno ispravno stanje do 2026. godine”, saopćila je vlada, prenosi Hina.

U uvođenju Bradleya u upotrebu pomoći će Nacionalna garda Minnesote, s kojom saradnja traje već 26 godina.

Premijer Andrej Plenković je rekao da je odbrambeni budžet udvostručen u proteklih sedam godina i da premašuje milijardu eura.

Odbrambena saradnja sa SAD-om

“Nabava Bradleyja potvrda je kontinuiranog ulaganja u osnaživanje svih sastavnica Hrvatske vojske. Kroz strateško partnerstvo i suradnju s SAD-om opremamo Hrvatsku vojsku kako bi bila još spremnija za ispunjavanje svojih zadaća, uzimajući u obzir i suvremene obrambene i sigurnosne izazove”, dodao je.

Ministar odbrane Ivan Anušić istakao je kako “dolazak Bradleyja svjedoči uspješnoj dinamici realizacije najvažnijih projekata opremanja i modernizacije Hrvatske vojske, odnosno Hrvatske kopnene vojske, a istovremeno potvrđuje snagu strateškog partnerstva Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država”.

Najavio je da će vlada na sjednici u četvrtak predstaviti Okvir za odbrambenu saradnju između hrvatskog i američkog ministarstva odbrane od 2023. do 2028, kojim se jača odbrambena saradnja dviju država, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Agencije