Baerbock: Zemlje Zapadnog Balkana apsolutno i potpuno pripadaju Evropskoj uniji

Zbog ‘ruskog imperijalizma u srcu Evrope’, Evropska unija ne može da priušti ‘sive zone’, kazala je ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock.

'EU mora da održi svoju riječ i preduzme korake u procesu proširenja, kada se za to steknu uvjeti', navela je Baerbock (Reuters)

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock poručila je uoči posjete Sloveniji da zemlje Zapadnog Balkana u potpunosti pripadaju Evropskoj uniji i da je cilj Njemačke jačanje EU u kojoj će biti i zemlje regije.

“U svijetu u kojem se krize i sukobi preklapaju u neposrednom susjedstvu Evrope, potrebna nam je Evropska unija koja će sutra i prekosutra djelovati brzo i odlučno i ostati sigurnosno sidro za sve nas u Evropi. Njemačka i Slovenija su ujedinjene u tome da ojačamo našu zajedničku Evropu, učinimo je prikladnom za budućnost i uključimo zemlje Zapadnog Balkana u našu sredinu. Za nas je jaka Evropska unija, baš kao i NATO, nezamjenljivo životno osiguranje u neizvjesnim vremenima”, navela je Baerbock u saopštenju objavljenom na stranici njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Tanjug.

Ona je poručila da zemlje Zapadnog Balkana “potpuno i apsolutno” pripadaju Evropskoj uniji.

Sigurnosni interes

“To nisu samo prazne riječi. To je u našem sigurnosnom interesu – u Ljubljani, u Berlinu i u cijeloj Evropi. Da bi se to ostvarilo, neophodne reforme moraju da budu završene u zemljama koje žele da postanu dio evropske porodice. Istovremeno, EU mora da održi svoju riječ i preduzme korake u procesu proširenja, kada se za to steknu uvjeti”, navela je Baerbock.

Ona je dodala da zbog “ruskog imperijalizma u srcu Evrope”, EU ne može da priušti “sive zone”.

“Zajedno sa Slovenijom radimo na reformama u EU kako bismo postavili kurs za proširenu Uniju. Napredak u politici proširenja i unutrašnje reforme EU moraju ići ruku pod ruku”, naglasila je šefica njemačke diplomatije.

Izvor: Agencije