Čović: Novi Izborni zakon donijeti brzo i bez Schmidta

Ključ je u dogovoru HDZ-a BiH i tri stranke koje čine bošnjačko-građanski blok unutar vladajuće koalicije, kaže Dragan Čović.

Čović tvrdi kako postoji spremnost parlamentarne većine da pripremi novi izborni zakon te da ga do kraja januara pošalje u parlamentarnu proceduru (EPA)

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uvjeren je kako s koalicijskim partnerima u državnoj vlasti do kraja januara može postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Smatra i kako zbog toga nema potrebe za intervencijom visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je i najavio takvu mogućnost.

Čović je u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista ustvrdio kako postoji spremnost parlamentarne većine da pripremi novi izborni zakon te da ga do kraja januara pošalje u parlamentarnu proceduru, prenosi Hina.

“Imamo jasnu većinu u oba doma (Parlamenta BiH). Idemo na tome raditi intenzivno i mislim da ćemo do kraja januara sve završiti”, izjavio je Čović, pojašnjavajući kako je ključ u dogovoru HDZ-a BiH i tri stranke koje čine bošnjačko-građanski blok unutar vladajuće koalicije.

Visoki predstavnik Schmidt je 19. decembra pozvao bosanskohercegovačke vlasti da brzo usvoje izmjene Izbornog zakona, poručujući da će, ukoliko to ne bude slučaj, koristiti svoje ovlasti i sam nametnuti potrebna rješenja.

Prijedlog tehničkih izmjena

Zastupnički dom Parlamenta BiH u petak je, na prijedlog opozicione Stranke demokratske akcije (SDA), usvojio prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona s obrazloženjem kako će se time učvrstiti integritet izbornog procesa.

Izmjene se odnose uglavnom na uvođenje novih tehnologija pri glasanju i obradi rezultata, kao i na definiranje uloge Centralne izborne komisije (CIK) i lokalnih biračkih odbora.

Prijedlog SDA u Zastupničkom je domu dobio i podršku stranaka “Trojke”, no iz različitih razloga protiv su bili zastupnici iz HDZ BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Izmjene bi morao odobriti i Dom naroda BiH, a tamo HDZ BiH i SNSD imaju kontrolne pakete u klubovima Hrvata, odnosno Srba, pa je izvjesno kako će SDA-ove izmjene ostati bez potrebne konačne potvrde.

‘Lažno predstavljanje’

Čović sada pojašnjava kako su za njegovu stranku neprihvatljive takve djelimične izmjene “jer se Izborni zakon mora poboljšati iz temelja, a prije svega riješiti problem legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, naročito kod izbora članova Predsjedništva BiH”.

“Nema veće ugroze integriteta izbornog procesa od ovog lažnog predstavljanja koje imamo danas u instituciji hrvatskog člana Predsjedništva BiH”, kazao je Čović, aludirajući na način na koji je u državni vrh po četvrti put izabran Željko Komšić.

Donošenje takvih izmjena Izbornog zakona smatra najvažnijom zadaćom i bitnom pretpostavkom da Evropsko vijeće u martu naredne godine donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

“Ako mi unutar Federacije BiH nađemo kvalitetno rješenje za Izborni zakon, legitimno predstavljanje, ulogu CIK-a i tehničke promjene, sve smo riješili”, zaključio je Čović.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada