Premijerka Italije u posjeti Srbiji: Bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da bi kompanija “Stelantis” mogla, osim proizvodnje “pande”, novog električnog vozila, biti i generator novih investicija u autoindustriju.

Premijerku Italije Giorgiju Meloni u Beogradu je uz najviše počasti dočekao predsjednik Aleksandar Vučić (EPA)

Za nas je bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu, rekla je danas italijanska premijerka Giorgia Meloni nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, javlja Anadolija.

Dodala je da predsjednik Srbije zna da može da računa na podršku Italije, kako bi ubrzali proces približavanja EU-u.

Meloni je naglasila da Srbija ima i strateški značaj za Italiju i navela da se u vremenu kada postoje velike krize, otvaraju mogućnosti da dvije zemlje rade još bolje, kada se govori o energetskoj tranziciji i vještačkoj inteligenciji i drugim poljima na kojima mogu da sarađuju.

“Zato smo ovdje i nastavit ćemo da budemo među prvim zemljama koje podržavaju proces proširenja, ne toliko proširenje koliko ponovno ujedinjenje Evrope, jer Evropa nije klub gdje se odlučuje ko tu treba da bude ili ne. Ono što evropske institucije treba da urade je ozbiljan i brz proces kako bi bilo garantovano da dođe do ujedinjenja cijele Evrope”, poručila je Meloni.

Unapređenje odnosa

Dodala je da zna da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup u dijalogu sa Kosovom.

“Italija prati taj proces i radimo na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele” dodala je ona.

Smatra da bi trgovinska razmjena mogla biti još veća, kao i investicije koje bi otvorile još radnih mjesta, podsjećajući da u italijanskim kompanijama u Srbiji radi oko 150.000 radnika.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su razgovarali o svim važnim pitanjima za odnose dvije zemlje i da su konstatovali da Srbija i Italija imaju dobre političke i ekonomske odnose.

Naglasio je da vjeruje da će posjeta doprinijeti daljem unapređenju odnosa Srbije i Italije.

“Nivo robne razmene je 4,6 milijardi evra i verujemo da u budućnosti može biti mnogo viša, pogotovo kada ‘Stelantis’ krene u proizvodnju električne ‘pande’ u Kragujevcu”, rekao je Vučić i dodao da je moguće da tada Italije ponovo bude prvi i najznačajniji partner Republike Srbije.

Generator novih investicija

Prema riječima Vučića, kompanija “Stelantis” bi mogla, osim proizvodnje “pande”, novog električnog vozila, biti i generator novih investicija u autoindustriju, koja je ubjedljivo najveći izvor direktnih stranih investicija sa udjelom od jedne četvrtine ukupnih stranih investicija.

Vučić je rekao da su razgovarali o regionalnim pitanjima, evropskom putu Srbije, kao i da je zahvalan predsjednici Vlade Italije zbog suštinske i istrajne podrške evropskom putu Srbije.

“Posebno sam zahvalan Giorgi, jer je uvek želela da čuje naše mišljenje, što je imala dovoljno vremena da sasluša ono što Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu”, rekao je Vučić.

Podsjetio je da Srbija ima dobre odnose sa više regiona Italije.

Zahvalio je na naporima za rješavanje regionalnih kriza na Balkanu i ukazao na to da “Italija pristupa objektivno i suštinski rešavanju problema u našem regionu”.

Dodao je da se nada da će ubuduće Italija imati još značajniju ulogu u pitanjima koja su od vitalnog interesa i za opstanak Srbije i naroda.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada