O'Brien: SAD odlučan spriječiti raspad Bosne i Hercegovine

Pomoćnik američkog državnog sekretara potvrdio je reakciju Ambasade SAD-a u BiH u kojoj je također stajalo kako Dodik ‘griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u nove sukobe’.

Dodikove ponovljene secesionističke prijetnje osudili su brojni bošnjački političari (Reuters)

Sjedinjene Američke Države imaju čvrst stav da neće dopustiti otcjepljenje bh. entiteta Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i na takav pokušaj kršenja Dejtonskog sporazuma će reagirati, potvrdio je pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien.

“U Daytonu smo o tome razgovarali i svi su tamo shvatili da nema prava na otcjepljenje. Tačka. SAD će djelovati ako bilo ko pokuša promijeniti ovaj osnovni element Daytona”, stoji u izjavi koju je O'Brien objavio na službenom profilu na društvenoj mreži X.

On je time potvrdio reakciju koja je još u četvrtak stigla iz Ambasade SAD-a u Sarajevu, u kojoj je također stajalo kako predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u nove sukobe, prenosi Hina.

Te su reakcije rezultat Dodikove najave kako će RS proglasiti nezavisnost istog dana u kojem bi visoki predstavnik Christian Schmidt eventualno nametnuo zakon o statusu državne imovine.

‘Zakon o državnoj imovini’

To pitanje, koje nije riješeno još od okončanja rata u BiH 1995. godine, za Dodika je već mjesecima ključna tema, a on odbija svaki dogovor koji bi dopustio da BiH kao država ima nepokretnosti u svom vlasništvu. Prema njegovom mišljenju, pravo vlasništva nad nepokretnostima, koje su u socijalizmu bile tzv. društvena svojina i po automatizmu bi trebale pripasti BiH kao državi, zapravo pripada samo entitetima i na tome RS zasniva ključni element svoje “državnosti”.

Dodik sada tvrdi kako ima naznaka da bi Schmidt već u januaru mogao nametnuti zakon o državnoj imovini koji bi, navodno, bio protivan interesima RS-a jer bi titular cjelokupne sporne imovine postala BiH, a onda bi država nižim nivoima vlasti prepustila na upravljanje one nepokretnosti koje joj nisu potrebne za funkcioniranje.

No iz Ureda visokog predstavnika (OHR) nikada nije bilo naznaka kako bi takav zakon mogao biti nametnut. Pod okriljem OHR-a do sada je samo uspostavljena stručna grupa koja je dobila zadaću izraditi prijedlog mogućeg rješenje o kojem bi konačnu odluku donio državni parlament.

Iz OHR-a su takav stav ponovili i nakon ponovljenih Dodikovih prijetnji secesijom. Naveli su kako se mora naći prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine kroz “inkluzivni politički proces”, što je jedan od pet ciljeva i dva uvjeta koji su još 2008. definirani kao pretpostavka zatvaranja OHR-a, na čemu uporno insistira upravo Dodik.

“Političari u BiH bi se, umjesto što ugrožavaju proces evropskih integracija, trebali fokusirati na pronalaženje rješenja i ne stvarati probleme”, poruka je iz OHR-a.

Dodikove ponovljene secesionističke prijetnje osudili su brojni bošnjački političari.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada