Studenti na 24 sata blokirali Beograd, traže uvid u birački popis

Pozivajući vršnjake i građane da im se pridruže, studenti će ostati na ulicama do subote u podne kada će se pridružiti protestu građanske inicijative javnih osoba ProGlas.

Nekoliko desetina studenata i mladih ljudi blokiralo je raskrsnicu Ulice Kneza Miloša i Birčaninove u centru Beograda [Đorđe Kostić/Al Jazeera]

U centru Beograda u toku je 24-satna blokada jedne od centralnih saobraćajnica u nizu postizbornih protesta kojima dio opozicije i studentski aktivisti zahtijevaju ponavljanje parlamentarnih i beogradskih izbora održanih 17. decembra.

Beogradski studenti, okupljeni u neformalnoj grupi “Borba”, postavili su u petak šatore i oko podne blokirali dio centralne gradske saobraćajnice u Beogradu, zahtijevajući od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave otvaranje biračkog popisa u znak podrške opozicionih koaliciji koja optužuje vlast za pokradene glasove.

Srpska napredna stranka (SNS) predsjednika Aleksandra Vučića je, prema podacima državne izborne komisije, osvojila 46,72 posto glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima 17. decembra.

Glasači iz RS-a

Uz to, ostvarila je tijesnu pobjedu u Beogradu gdje opozicija vjeruje da je imala više glasova, ali da je pokradena brojnim zloupotrebama i izbornim inženjeringom, uz migracije birača i dovođenje glasača iz BiH i gradova Srbije u kojima nije bilo lokalnih izbora.

Opozicija je osporila izborne rezultate, a glavna opoziciona koalicija lijevog centra Srbija protiv nasilja tvrdi, uz brojne druge pritužbe, da je građanima srpske nacionalnosti iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske nezakonito dopušteno da glasaju u prijestolnici Srbije.

Studenti su podigli improvizirani kamp i sjede na križanju dvije ulice u blizini vladinih zgrada, blokirajući saobraćaj.

Pozivajući vršnjake i građane da im se pridruže, studenti najavljuju da će ostati na ulicama do subote u podne kada namjeravaju sudjelovati na velikom protestu građanske inicijative javnih osoba ProGlas.

Ta je inicijativa u izbornoj kampanji pozivala na masovan izlazak na birališta, uz poruku da “Srbiji nije potreban kult ličnosti, već slobodni građani koji sami uređuju odnose u svojoj zemlji”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada