Optužnica protiv roditelja ubice iz ‘Ribnikara’ postala pravomoćna

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv oca i majke dječaka-ubice, te još dvije osobe iz streljane, u kojoj je dječak učio rukovati oružjem.

Učenik je početkom godine u Beogradu hicima iz očevog pištolja ubio školskog zaštitara i deset učenika, a ranio nastavnicu i još šestero (Tanjug / Dragan Kujundžić)

Žalbeni sud u Beogradu odbacio je žalbe na optužnicu kojom je zatražena zatvorska kazna za oca i majku maloljetnika-ubice iz osnovne škole “Vladislav Ribnikar”, čije su žrtve devetero učenika i školski zaštitar, potvrdio je u srijedu Viši sud u Beogradu.

Na prvom času, 3. maja ove godine, 13-godišnji učenik je hicima iz očevog pištolja ubio školskog zaštitara i devetero učenika, a ranio nastavnicu i još šestero.

Naknadno je umrla još jedna djevojčica, deseta žrtva.

Viši sud potvrdio je optužnicu protiv oca i majke dječaka, te još dvije osobe iz streljane u koju je otac dovodio maloljetnog sina.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud oca Vladimira Kecmanovića osudi na kaznu zatvora od 12 godina, a majku Miljanu Kecmanović na dvije i pol godine. Za vlasnika i instruktora u streljačkom klubu predloženo je po tri godine zatvora, podsjeća Hina.

Zločin potakao masovne proteste

Tragedija u školi “Vladislav Ribnikar”, nezapamćena u novijoj historiji Srbije, potaknula je val građanskih protesta, a deseci hiljada ljudi idućih su mjeseci na ulicama Beograda i gradova širom Srbije tražili da se obuzda nasilje u javnom prostoru, politici i medijima.

Zahtijevane su i ostavke čelnika policije, državne i sigurnosne službe (BIA), te ukidanje opskurnih reality show programa u medijima bliskim vlasti, ali tim zahtjevima nije udovoljeno.

Istovremeno, vlast je proevropsku opoziciju koja je pozvala na proteste optužila da “lešinari”.

Roditelji djece iz “Ribnikara” ponovno su danas sivom i simbolično crvenom bojom prefarbali natpis “škola” na ulici ispred zgrade, nakon više uzaludnih zahtjeva upućenih državnim institicijama da ta škola postane memorijalni centar.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada