Kremlj: Rusija vidi pokušaje trećih strana da izazovu nemire u Srbiji

Srbija ima legalno, legitimno rukovodstvo, koje je sposobno da poduzme sve neophodne mjere, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Sve što se dešava je čisto unutrašnja stvar Srbije (Fena)

Rusija smatra da postoje pokušaji trećih strana da izazovu nemire u Srbiji gdje je održano više protesta protiv izbornih rezultata.

“Postoji unutrašnje zakonodavstvo, izborna tijela, a ima i posmatrača koji nisu zabilježili kršenja koja bi mogla dovesti u sumnju legitimnost održanih izbora. Osim toga, postoje procesi i pokušaji trećih sila, pa i iz inostranstva, da izazovu slične nemire u Beogradu. To je ono što vidimo”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u Moskvi.

Moskva, dodao je, ne sumnja da će Vlada Srbije osigurati vladavinu prava u zemlji, dodajući da su događaji koji se dešavaju u zemlji unutrašnja stvar Srbije i da se Rusija nikada ne miješa u takve stvari.

‘Zajedničko historijsko i kulturno naslijeđe’

“Sve što se dešava je čisto unutrašnja stvar Srbije. Srbija ima legalno, legitimno rukovodstvo, koje je, po našem mišljenju, sposobno da poduzme sve neophodne mjere. Nikada se nismo miješali i ne namjeravamo da se miješamo u unutrašnje stvari, posebno u unutrašnje stvari naše savezničke i partnerske Srbije”, rekao je Peskov, prenijela je Anadolija.

Dodao je da Rusiju i Srbiju “ujedinjuje zajedničko historijsko i kulturno naslijeđe” i da Moskva “veoma pažljivo” tretira svoje veze sa Beogradom i “veoma ih cijeni”.

Rekao i da saradnja Rusije i Srbije “ima veoma široke perspektive u najrazličitijim oblastima“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada