Minka Kreho izabrana za v.d. predsjednicu Suda BiH

Dosadašnji predsjednik Suda BiH Ranko Debevec uhapšen je zbog sumnje da je nezakonito prisluškivao sudije Suda BiH i službenike Tužilaštva BiH.

Sutkinja Minka Kreho (Fena)

Za vršioca dužnosti predsjednice Suda Bosne i Hercegovine izabrana je sutkinja ovog suda Minka Kreho, potvrđeno je Feni u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) Bosne i Hercegovine, nakon što je ranije ove sedmice uhapšen dosadašnji predsjednik državnog Suda Ranko Debevec.

Prema Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, Debevec je uhapšen zbog sumnje na zloupotrebu položaja, odnosno nezakonitog prisluškivanja sudija Suda Bosne i Hercegovine i službenika Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Na čelu Suda Bosne i Hercegovine bio je od 2016. godine i sada je u drugom mandatu na toj dužnosti, a prije imenovanja na poziciju sudije bio je tužilac u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Uhapšen i bivši direktor OSA-e

Zajedno s donedavnim prvim čovjekom Suda Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak je uhapšen i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić.

Prije hapšenja Debevec i Mehmedagić imali su više disciplinskih prijava, a Mehmedagić se našao i pod američkim sankcijama.

Prema State Departmentu, Mehmedagić je sarađivao s kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao javni položaj kako bi stekao finansijsku korist.

Izvor: Agencije