Stoltenberg: Sigurnost na Kosovu ključna za stabilnost Balkana

Generalni sekretar NATO-a kaže da ‘živimo u opasnom svijetu’, s ratom u Evropi i na Bliskom istoku, dok rastu tenzije na Zapadnom Balkanu.

Jens Stoltenberg: Nema sigurnosti bez jake odbrane (Reuters)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da je sigurnost na Kosovu ključna za stabilnost u cijeloj regiji Zapadnog Balkana.

To je rekao u dvominutnom govoru objavljenom na društvenoj mreži X povodom završetka godine i pri tome se zahvalio svim saveznicima na podršci, kao i trupama, uključujući Kfor na Kosovu, zbog njegove “službe u odbrani mira”.

“Pomaganje u održavanju mirnog i sigurnost okruženja za sve na Kosovu ključ je stabilnosti šire regije Zapadnog Balkana”, kazao je.

Stoltenberg je rekao kako “živimo u opasnom svijetu”, u kojem traje rat u Evropi, novi rat na Bliskom istoku, dok rastu tenzije i na Zapadnom Balkanu.

Eskalacija sukoba na Kosovu

“Brutalni terorizam opstaje, a klimatske promjene izazivaju konflikte. I zato nema sigurnosti bez jake odbrane, niti jake odbrane bez sposobnih oružanih snaga. I zato smo ove godine preduzeli toliko važnih koraka kako bismo pojačali NATO odbranu – uz još više trupa i pojačane potrošnje na odbranu. I to ne da bismo izazvali rat, već da spriječimo konflikt i očuvamo mir”, poručio je Stoltenberg.

Odnosi između Srbije i Kosova eskalirali su napadom grupe Srba u selu Banjska, na sjeveru Kosova, koji je predvodio bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić

Tokom sukoba ubijeni su jedan pripadnik policije Kosova i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Radoičić je u javnoj objavi priznao da je organizirao ovaj napad, ali je odbacio optužbe da je to uradio po direktivi službenog Beograda.

Izvor: Al Jazeera i agencije