Završen protest pristalica opozicije ispred RIK-a

Opozicija optužuje vlasti za izbornu prevaru, uključujući ubacivanje listića i glasanje onih koji ne žive u Beogradu, a u grad su stigli autobusima na dan glasanja.

Dio opozicionih glasača traži poništavanje izbora u Beogradu, ispred sjedišta izborne komisije (RIK), 18. decembra 2023. (Reuters)

Okončani su večerašnji protesti ispred Republičke izborne komisije u Beogradu, održani drugi dan zaredom.

Opozicija, uvjerena u izbornu krađu, traži poništavanje beogradskih izbora. Dvoje čelnika koalicije “Srbija protiv nasilja” počeli su štrajk glađu, a građani, uglavnom studenti, najavili su nastavak okupljanja.

Na proteste su pozvale i stranke koalicije “Srbija protiv nasilja”. Kažu – na taj će način, ali i svim pravnim sredstvima, nastojati dokazati da su izbori u nedjelju u Beogradu pokradeni, te da treba raspisati nove.

Miroslav Aleksić, nositelj izborne liste „Srbija protiv nasilja”, druge po dobijenim glasovima u nedjelju, pozvao je „opozicione stranke, civilno društvo i građane” da se priključe protestima kojima se traži poništavanje rezultata izbora.

Srbija je u nedjelju glasala na parlamentarnim i lokalnim izborima u desetak gradova, uključujući Beograd.

Na nacionalnom nivou, prema službenim rezultatima, Vučićeva Srpska napredna stranka osvojila je 46,7 posto, a Srbija protiv nasilja 23,5 posto glasova. U prijestolnici je SNS u prednosti s 44,5 u odnosu na SPN s 38,18 posto glasova.

Opozicija i strane organizacije govore o prevarama

Opozicija optužuje vlasti za izbornu prevaru, uključujući ubacivanje listića i glasanje onih koji ne žive u Beogradu, a u grad su stigli autobusima na dan glasanja. Nekoliko hiljada građana okupilo se u ponedjeljak ispred izborne komisije (RIK) kako bi zatražili poništenje rezultata lokalnih izbora.

Tvrdnje o izbornim nepravilnostima u preliminarnom izvještaju potvrđuju i OSCE, Evropski parlament i Vijeće Evrope koji govore o „kupovini glasova” i „punjenju glasačkih kutija”.

Vodstvo SPN-a optužuje i državne medije da nisu prenijeli informaciju o protestima.

Marinka Tepić, koja je kao i Aleksić započela štrajk glađu, tvrdi da dvije trećine građana Srbije uopće ne znaju šta se događa, piše Hina.

Nastupi Aleksandra Vučića su tokom predizborne kampanje zauzeli oko 40 posto vremena vijesti na nacionalnim kanalima, pokazalo je istraživanje Ureda za društvena istraživanja (BIRODI).

Izvor: Agencije