Opozicija i tokom noći tražila nove izbore u Beogradu

Na brojne neregularnosti u izbornom procesu u Srbiji, osim opozicije, u ponedjeljak su ukazali i međunarodni posmatrači.

Predstavnci opozicione koalicije predali su RIK-u 'dokaze o zloupotrebama' (Fonet / Al Jazeera)

Protestni skup proevropske opozicije, koja, zbog niza nepravilnosti i zloupotreba, zahtijeva poništenje izbora u Beogradu, nastavljen je i poslije ponoći ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) Srbije.

Predstavnci opozicione koalicije “Srbija protiv nasilja” predali su RIK-u dokaze o brojnim zloupotrebama kojima su potkrijepili svoje tvrdnje, zahtijevajući poništenje izbora.

Dvoje čelnika te liste, Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, počeli su štrajk glađu do poništenja izbora u Beogradu.

Na brojne neregularnosti u izbornom procesu, osim opozicije, u ponedjeljak su ukazali i međunarodni promatrači, a noćašnji protest, koji je počeo u ponedjeljak u 18:00 sati u centru grada, početak je postizborne krize, čiji ishod je zasad neizvjestan, prenosi.

‘RIK ne može raspisati nove izbore’

Na početku protesta bilo je nekoliko hiljada ljudi, a skup ispred RIK-a pratilo je nekoliko incidenta i naguravanja, uz povike “Vučiću, lopove” i “Vratite nam glasove”.

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare da je fizički napadnut direktor Republičkog zavoda za statistiku.

Utvrdivši da se “nasilje ispred sjedišta RIK-a pokušalo prenijeti i u Komisiju”, poručio je kako to mora biti “najoštrije sankcionisano”.

Kazao je da “RIK ne može ni da raspiše, ni da provede nove beogradske izbore”.

Ispred zgrade RIK-a poslije ponoći ostalo je još nekoliko stotina ljudi, mahom mladih.

Predstavnici grupe “Studenti protiv nasilja”, koja podržava opozicionu koaliciju, zatražili su da se njihovi predstavnici pridruže čelnicima koalicije koji štrajkuju glađu, ali im zaštitari to ne dopuštaju.

Opozicija najavljuje blokadu institucija

Predstavnik koalicije Srđan Milovojević rekao je kako razumije bunt mladih, ali da “ovo nije kratka sprint utrka” i da se ne može odmah riješiti.

Oko zgrade RIK-a raspoređene su žandarmerija i policija s opremom za gušenje protesta, ali nisu intervenirali.

Opozicija je za naredne dane najavila i blokadu institucija.

Prema projekcijama rezultata Centra za slobodne izbore i demokratiju u Srbiji, a na osnovu gotovo 100 posto obrađenog uzorka, za izbore u Beogradu koalicija Srpske napredne stranke (SNS) osvojila je 48 mandata, koalicija “Srbija protiv nasilja” 43, Koalicija Nada sedam, koalicija “Mi – Glas naroda” doktora Nestorovića šest, koliko i koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS).

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada