Von der Leyen, Rutte i Plenković uskoro idu u Sarajavo potaknuti reforme

Otvaranje pregovora s Evropskom unijom je u strateškom interesu Hrvatske i svih koji radimo na tome da Bosna i Hercegovina uhvati korak s ostalim zemljama, kaže hrvatski premijer.

Andrej Plenković i Ursula von der Leyen (Reuters)

U sljedećih nekoliko sedmica u Sarajevo će otputovati predsjednica Evropske komisija Ursula von der Leyen, nizozemski premijer Mark Rutte i hrvatski predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, kako bi potaknuli vodstvo Bosne i Hercegovine da poduzmu dodatne korake s ciljem otvaranja pristupnih pregovora s Evropskom unijom u martu sljedeće godine.

“Zajedno s predsjednicom EK-a i nizozemskim premijerom, otići ćemo u Sarajevo da ih podržimo da učine te konačne napore koji su preostali do odluke o otvaranju pregovora”, rekao je Plenković nakon završetka samita EU-a u Briselu.

‘Ostala još dva dodavanja i gol’

Čelnici država članica bloka u četvrtak su odlučili otvoriti pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, a EK su zadužili da u martu napravi novi izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine, kako bi se na samitu Unije mogla donijeti odluka o otvaranju pregovora, prenosi Hina.

“Doveli smo ih do pred sam gol, sada treba napraviti još dva dodavanja i zabiti gol i nakon toga se otvaraju pregovori, što je u strateškom interesu Hrvatske i svih nas koji godinama radimo na tome da Bosna i Hercegovina ulovi korak s ostalim zemaljama”, kazao je Plenković.

Izvor: Agencije