Osmani: Srbija neće odustati od svojih mračnih planova

Današnja politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je jučerašnja politika Slobodana Miloševića, a napad u Banjskoj je bilo samo upozorenje, kaže predsjednica Kosova.

Vjosa Osmani: Hegemonističkim ambicijama Srbije nije kraj (Reuters)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u petak da Srbija neće odustati od mračnih planova protiv Kosova te da je teroristički napad u selu Banjska krajem septembra bio samo upozorenje.

“Nažalost, današnja politika srbijanskog predsjednika [Aleksandra] Vučića je jučerašnja politika [Slobodana] Miloševića. Hegemonističkim ambicijama nije kraj. Banjska je bila samo upozorenje i Srbija neće odustati od svojih mračnih planova”, u kazala je ona u godišnjem govoru u Skupštini Kosova.

Za predsjednicu Kosova napad srpske paravojne formacije na policiju Kosova također je “pokazatelj da Srbiju i njene čelnike ne zanima ni trajni mir, ni dobrosusjedski odnosi, ni završetak dijaloga s Kosovom”, prenosi Fena, pozivajući se na Reporteri.

Prema njenim riječima, teroristička i paravojna grupa, koju je finansirala i obučila Srbija, izvršila je agresiju na Kosovo s jasnim planom pripajanja sjevera Kosova i izazivanja destabilizacije u cijeloj regiji.

“U takvim situacijama ne smije biti stranačkih i ideoloških podjela, treba postojati jedinstvo bez razlike. Premali smo da bismo bili razdvojeni. Moramo biti zajedno pred Srbijom”, rekla je ona pred zastupnicima.

Napad na sjeveru Kosova

Napetosti u odnosima Kosova i Srbije porasle su nakon upada oko 30 pripadnika srpske paravojne formacije u selo Banjska, na sjeveru Kosova.

Napadači su se zabarikadirali u pravoslavni samostan, a u pucnjavi koja je uslijedila ubijeni su pripadnik policaje Kosova te trojica srpskih napadača.

Vlasti Kosova su za taj napad optužile Srbiju i Vučića, dok službeni Beograd negira umiješanost u taj događaj.

Čelnici Evropske unije izrazili su zabrinutost sigurnosnom situacijom na sjeveru Kosova te su pozvali Srbiju da u potpunosti sarađuje u istrazi i osigura da se odgovorni za napad u Banjskoj izvedu pred lice pravde.

Izvor: Agencije