Ističe rok za zamjenu tablica na sjeveru Kosova

Nakon 15. decembra građanima koji nisu registrirali svoje automobile bit će zabranjena vožnja, a njihova vozila smatrat će se neregistriranim.

Važeće registarske tablice na Kosovu nose oznake KS ili RKS (Al Jazeera)

U četiri općine na sjeveru Kosova u kojima Srbi čini većinu u petak će biti završen proces preregistracije vozila sa srbijanskih na registarske oznake Kosova.

Veton Elshani, zamjenik direktora policije za sjevernu regiju, rekao je da je broj registarskih tablica dosad dosegao 3.400 te da je zbog velikog interesa, Vlada Kosova odlučila produžiti rok za prenamjenu ilegalnih registarskih oznaka do 15. decembra.

Tako će, nakon isteka ovog roka, građanima koji nisu registrirali svoje automobile biti zabranjena vožnja, a njihova vozila smatrat će se neregistriranim, prenosi Fena.

Spor oko registarskih tablica već gotovo tri godine raspiruje napetosti između Srbije i Kosova koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine, a na čijem sjevernom dijelu živi srpska manjina koju podržava Beograd.

Gotovo 50.000 etničkih Srba koji žive na Kosovu odbijaju priznati vlast Prištine, i dalje se smatraju dijelom Srbije, a službeni Beograd ističe da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

‘Recipročna mjera’

Stotine policajaca, sudija, tužilaca i drugih državnih službenika iz reda srpske manjine dali su otkaz prošle godine nakon što je Priština odlučila da lokalni Srbi konačno moraju zamijeniti srbijanske automobilske tablice onim kosovskim.

Priština je od kosovskih Srba zatražila da srbijanske registarske oznake zamijene tablicama Kosova što je recipročna mjera jer takvu politiku prema Kosovu vodi Beograd.

No, kosovski Srbi su na recipročnu odluku Prištine odgovorili postavljanjem blokada na cestama i povremenim sukobima s policijom prije nego što su intervenirale mirovne snage NATO-a kako bi se blokade uklonile.

U Briselu su Kosovo i Srbija 23. novembra, uz posredovanje Evropske unije, postigli dogovor o registarskim oznakama.

Izvor: Agencije