Damir Habijan novi hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja

Novi ministar je zastupnik u Hrvatskom saboru se bavio korporativnim pravom, ima iskustva s poslovnim svijetom, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Damir Habijan je zastupnik u Hrvatskom saboru i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Varaždina (Patrik Macek / Pixsell)

Novi hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja, umjesto smijenjenog Davora Filipovića, bit će Damir Habijan, potvrdio je u petak premijer Andrej Plenković.

“Habijan se bavio korporativnim pravom, dakle ima iskustva s poslovnim svijetom i vrlo je ozbiljan”, izjavio je Plenković u Briselu.

Dodao je da je Habijan to prihvatio i da je već dobio podršku članica vladajuće koalicije.

Habijan će se u ponedjeljak predstaviti na parlamentarnoj većini, zatim će se ići na na stranačka tijela Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

“Nakon toga uputit ću pismo predsjedniku Hrvatskog sabora sa zahtjevom za izvanrednom sjednicom, a načelno smo dogovorili da to bude u srijedu. Najprije će biti održan sastanak Odbora za gospodarstvo, a onda slijedi glasanje na plenarnoj sjednici i sve bi trebalo biti zaključeno do srijede popodne”, rekao je Plenković, prenosi Hina.

Vijećnik u Gradskom vijeću Varaždina

Habijan je rođen  4. januara 1982. godine, završio je Pravni fakultet u Zagrebu 2007. godine, a od tada do 2020. godine radio je kao advokat u Odvjetničkom društvu u Varaždinu.

Najviše je radio u području korporativnog i trgovačkog prava i u predmetima vezanim uz finansije i kreditne institucije, u okviru kojih je proveo i/ili osigurao kompletnu pravnu podršku, akvizicije, pripajanja, spajanja, podjele i dokapitalizacije, zajedničke poslovne poduhvate, investicije, restrukturiranja, pravne due diligence, izdavanja vrijednosnih papira te širok raspon ugovora i parnica.

Zastupnik je u Hrvatskom saboru i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Varaždina, a u mandatu 2017-21. bio je i predsjednik Gradskog vijeća.

Predsjednik je Glavnog odbora HDZ-a Varaždin od 2016. godine.

Izvor: Agencije