Kroz BiH ove godine prošlo više od 70.000 migranata

Polovica od tog broja još uvijek se nalazi u Bosni i Hercegovini, rekao je državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić (Armin Durgut / PIXSELL)

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić izjavio je u četvrtak da je kroz ovu zemlju tokom ove godine prošlo više od 70.000 migranata te da se pola od tog broja trenutno nalazi u zemlji.

Na Globalnom forumu za izbjeglice u Ženevi kazao je da su vlasti Bosne i Hercegovine izbjeglicama s priznatim statusom, ali i apatridima (osobe bez državljanstva) omogućile stjecanje državljanstva pod olakšanim uslovima, nakon pet godina boravka u zemlji.

Dodao je da osobe koje dobiju status izbjeglice u Bosni i Hercegovini imaju pravo na putnu ispravu, koja im omogućava nesmetan izlazak i povratak u Bosnu i Hercegovinu, prenosi Fena, pozivajući se na saopćenje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Pitanje azila među prioritetima

Napomenuo je da su u 2024. godini planirane izmjene Zakona o azilu.

“Oblast azila prepoznata je među 14 prioriteta koje naša država mora ispuniti, a preporuka je Evropske komisije da je potrebno osigurati efikasnu koordinaciju upravljanja granicama i na svim nivoima i osigurati funkciniranje sistema azila”, rekao je Hurtić.

Kazao je da je Bosna i Hercegovina otvorila vrata i za djecu i porodice koje su pristigle iz Pojasa Gaze.

“Pružen im je boravak, hrana i sve ostalo što je potrebno dok ne reguliraju svoje dokumente, a većina njih je od ranije u postupku spajanja porodica i dobijanja bh. državljanstva”.

Izvor: Agencije