Postupak izručenja Ljupča Palevskog mogao bi trajati mjesecima

Po prijemu zahtjeva za ekstradiciju može se desiti da Turska zatraži dopunu dokumentacije, a iz Ministarstva  pravde Sjeverne Makedonije poručuju da su spremni odgovoriti na sve zahtjeve.

Pendarovski: Građani u Sjevernoj Makedoniji su umorni od boravka u čekaonici EU-a (EPA)
Stevo Pendarovski poslao je poruku Recepu Tayyipu Erdoganu u vezi s izručenjem Ljupča Palevskog (EPA)

Nakon što je Ministarstvo pravde Turske potvrdilo da je dobilo zahtjev Sjeverne Makedonije za izručenje prvoosumnjičenog za dvostruko ubistvo u Skoplju i Velesu Ljupča Palevskog, iz makedonskog Ministarstva pravde saopćeno je da bi, iako je zahtjev za izručenje dobro pripremljen, ovaj postupak mogao trajati mjesecima.

Po prijemu zahtjeva za ekstradiciju može se desiti da Turska zatraži dopunu dokumentacije, a iz makedonskog Ministarstva  pravde poručuju da su spremni odgovoriti na sve njihove zahtjeve.

Palevski, koji se trenutno nalazi u četrdesetodnevnom ekstradicionom pritvoru, može uložiti žalbu i dok je postupak izručenja u toku, a turske vlasti nisu u obavezi o tome obavijestiti zvanično Skoplje, prenosi Tanjug.

Mogućnost da zatraži azil u Turskoj

Zamjenica ministra pravde Avramovska Madić je, kako prenosi portal skopskog Kanala 5, optimista i smatra da s ekstradicijom ne bi trebalo biti problema.

Makedonski predsjednik Stevo Pendarovski u utorak je poslao poruku turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u vezi s izručenjem Palevskog, ali iz njegovog kabineta nisu otkrili više detalja.

Pendarovski je ranije rekao da razmišlja da Erdoganu uputi poruku da je veoma važno da Palevski bude izručen Sjevernoj Makedoniji u što kraćem roku.

Palevski je glavni osumnjičeni za otmicu i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske i 74-godišnjeg Panče Žežovskog, a kao saizvršioci i pomagači osumnjičeno je još pet osoba i svi oni se nalaze u pritvoru.

Tužilaštvo za sada ne otkriva nove detalje istrage.

U Odjeljenju za međunarodnu pravnu pomoć pri Ministarstvu pravde Sjeverne Makedonije kažu da ih Turska od sada do donošenja odluke o izručenju Palevskog neće obavještavati o bilo čemu u vezi s tim slučajem.

Skopski mediji pišu da bi Palevski mogao zatražiti azil u Turskoj, ili da se, kako kažu, pokuša s tamošnjim vlastima “cjenjkati” ukoliko raspolaže određenim informacijama.

Malo iskustva s ekstradicijom iz Turske

U tom odjeljenju ističu da će Palevski iskoristiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju da izbjegne izručenje Skoplju.

“Za nas je ovaj slučaj čist. Ministarstvo pravde Turske ima svu neophodnu dokumentaciju za donošenje odluke. Ako bude potrebno nešto dodatno, mi ćemo to, naravno, dostaviti, iako se u predistražnim postupcima rijetko traži više od onoga što je navedeno u bilateralnim sporazumima i konvenciji”, rekli su u Odeljenju za međunarodnu pravnu pomoć pri Ministarstvu pravde Sjeverne Makedonije.

Dodali su da s Turskom imaju malo iskustva s ekstradicijom, s obzirom na to da državljani Sjeverne Makedonije, kako kažu, rijetko bježe u tu zemlju, već da su im prioriteti zapadnoevropske zemlje.

Izvor: Agencije