State Department uveo sankcije Kajmaković i Mehmedagiću

Prema novim sankcijama, ovim osobama i članovima njihove uže porodice zabranjuje se ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić (Pixsell)

Američki State Department u izvještaju objavljenom 11. decembra na svojoj zvaničnoj internet stranici naveo je da su nove sankcije uvedene bivšoj državnoj tužiteljici u Bosni i Hercegovini Diani Kajmaković i bivšem čelniku Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, prenosi Anadolija.

Prema novim sankcijama, ovim osobama i članovima njihove uže porodice zabranjuje se ulazak u Sjedinjene Američke Države.

State Department je za Kajmaković naveo da je učestvovala u značajnim koruptivnim radnjama.

Kako se navodi, ona je podržavala trgovce narkoticima i druge kriminalce, pomažući u skrivanju dokaza, sprečavanju gonjenja i na druge načine podržavala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu dobit.

Pokušaji blokada istraga

Također, navodi se kako je pokušala blokirati istragu u vezi sa svojim očiglednim kriminalnim saradnicima, uključujući Osmana Mehmedagića.

State Department u izvještaju za Mehmedagića navodi da je sarađivao s kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao javni položaj kako bi stekao finansijsku korist. U sklopu ovih radnji, njegova supruga Amela Mehmedagić Šehović također je obuhvaćena.

Kajmaković i Mehmedagić se već od ranije nalaze na listi sankcija Ministarstva finansija SAD-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada