Radnici ArcelorMittala Zenica najavili svakodnevne proteste

Predsjednik sindikata Rašid Fetić najavio je kako će proteste organizirati svakodnevno, sve dok radnici ne dobiju plate u punom iznosu.

Kolektivni ugovor istekao je još 31. maja ove godine, a menadžment je u subotu uputio novu, poboljšanu ponudu za potpis (Arhiva)

Samostalni Sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica, čiji su radnici od 20. novembra u generalnom štrajku, održao je dvosatni protestni skup ispred upravne zgrade preduzeća u Zenici zbog umanjenja novembarskih plata pojedinim radnicima, prenosi agencija Fena.

Predsjednik sindikata Rašid Fetić najavio je kako će proteste organizirati svakodnevno, sve dok radnici ne dobiju plate u punom iznosu.

“Hladno je vrijeme pa nema potrebe da radnike dodatno izlažemo boravku na otvorenom, ali ćemo svakodnevno od 8:00 do 10:00 sati protestirati dok ne dobijemo kompletnu plaću. S obzirom na sve pritiske kojima su izloženi radnici, a kojima su neki podlegli te potpisali izjavu da prekidaju štrajk, zadovoljan sam današnjim odzivom. Nekim je radnicima, samo da ne bi mogli biti na protestu, promijenjena i smjena”, naveo je Fetić.

Dodao je i kako su radnici pokazali odlučnost i jedinstvo, a nastojat će, kako kaže, što prije doći do Vlade bh. entiteta Federacija BiH i premijera Nermina Nikšića.

“Tražit ćemo da neko iz Vlade Federacije BiH dođe i da se obrati radnicima, da kompanija isplati ljudima plaće te ponudi i adekvatne uslove za potpis kolektivnog ugovora, kako ne bi bilo većih protesta”, kazao je Fetić.

‘Bajramluk’ u novcu, umjesto poklona

Kolektivni ugovor istekao je još 31. maja ove godine, a menadžment je u subotu uputio novu, nešto poboljšanu ponudu za potpis novog. Međutim, nova ponuda ne osigurava povećanje ukupnih prihoda radnika za 25 do 30 posto, koliko su tražili. Naknada za topli obrok, po novom prijedlogu, sa sadašnjih pet konvertibilnih maraka (2,5 eura) bila bi uvećana na 7,5 KM (3,8 eura), a “bajramluk“, umjesto u poklonima, u iznosu od 100 konvertibilnih maraka (gotovo 50 eura).

“Uslov svih uslova za prekid protesta je da radnicima koji su u zakonitom štrajku, a što predviđa i Zakon o radu Federacije BiH, bude isplaćena puna plaća. To smo im kazali i kada smo pregovarali oko kolektivnog ugovora i organizacije štrajka. Isto ćemo tražiti i za decembar. Imamo situaciju da su radnici koji su potpisali izjavu da prekidaju štrajk, a koji nisu ni radili, odnosno sjedili su na radnom mjestu s radnicima koji su u štrajku, dobili punu plaću”, istakao je Kenan Mujkanović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona.

Podvukao je i da su radnicima plate umanjene za jednu trećinu, odnosno u prosjeku 500 konvertibilnih maraka (gotovo 250 eura).

U periodu generalnog štrajka, rade odjeli Energetika i Koksara te zaposleni u Direkciji preduzeća, koji su odlučili dolaziti na posao.

Arbitraža je predvidjela da je za osiguranje minimuma neophodnih radova, kako ne bi bio ugrožen tehnološki proces kada se postigne dogovor o prekidu generalnog štrajka, bilo potrebno 562 radnika ove kompanije koja zapošljava oko 2.200 radnika.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada