Istraživanje: Građane BiH najviše brine korupcija, a najmanje nacionalna pitanja

Nacionalna pitanja su ta koje stalno nameću nosioci vlasti dok se konkretnim problemima građana niko ne bavi, kaže izvršna direktorica TI BiH.

BiH, Zastave
Bosna i Hercegovina nije postigla nikakve ozbiljne rezultate na planu jačanja borbe protiv korupcije, pokazuje istraživanje Transparency Internationala (AP)

Samo pet posto građana Bosne i Hercegovine smatra nacionalna pitanja u toj zemlji ključnim problemom, a najveći dio njih brine korupcija, nezaposlenost i siromaštvo, pokazuju istraživanja Transparency Internationala (TI) čiji su rezultati predstavljeni u Sarajevu povodom međunarodnog dana borbe protiv korupcije, prenosi Hina.

Jačanje borbe protiv korupcije jedan je od ključnih zahtjeva iz 14 reformskih prioriteta koje je Evropska komisija definirala još 2019. godine kao preduvjet napretka BiH na putu ka članstvu u Uniji, a na tom planu do sada nisu postignuti nikakvi ozbiljniji rezultati.

Već godinama zbog spora između vladajućih stranaka nije donesen ni zakon o sprečavanju sukoba interesa, a njegovo usvajanje jedan je od novih prioriteta koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti kako bi eventualno u martu iduće godine otvorila pristupne pregovore s Evropskom unijom, kako je to predložila Evropska komisija.

Istraživanja TI-a istovremeno pokazuju kako gotovo 69 posto građana BiH nema povjerenje u javnu upravu u zemlji, pri čemu je 78 posto ispitanika uvjereno da se u tijelima javne uprave zapošljava na osnovu korupcije, dok ih 89 posto smatra da se novac iz budžeta zloupotrebljava.

“Vidimo da BiH, zapravo, ‘klizi unatrag’ u borbi protiv korupcije. Iz posljednjeg mišljenja Evropske komisije vidljivo je da na tom planu nije napravljen nikakav napredak u prethodnoj godini”, kazala je zamjenica ambasadora Švedske u BiH Sara Lindgren, čija je vlada bila jedan od organizatora konferencije.

‘Niko se ne bavi konkretnim problemima’

Izvršna direktorica TI BiH Ivana Korajlić kazala je kako korupcija i nezaposlenost, uz siromaštvo, te odlazak ljudi iz zemlje najviše muče njene stanovnike, kako to pokazuju istraživanja po kojima su takozvana nacionalna pitanja glavna briga tek za manjinu.

“Nacionalna pitanja su ta koje stalno nameću nosioci vlasti dok se konkretnim problemima građana niko ne bavi”, kazala je Korajlić.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Halil Lagumdžija kazao je kako je korupcija u zemlji toliko raširena da se samo pravosuđe s tim problemom ne može izboriti, a potrebne saradnje nema pa je tako neshvatljivo mali broj prijava zbog korupcije koji stižu od policijskih agencija.

I oni slučajevi koji stignu do suda, i to uglavnom zahvaljujući prijavama građana i informacijama iz medija, često završavaju uz oslobađajuće presude, upozorio je Lagumdžija, koji je čelnik tijela zaduženog za imenovanje sudaca i tužilaca u BiH.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada