SAD: Zatvor za bosanskog Srbina koji je lagao o ulozi u zločinima u ratu u BiH

Siniša Đurđić, koji je bio čuvar u dva logora kod Sarajeva, dva desetljeća je koristio useljeničke beneficije u SAD-u, lažući o svojoj vojnoj i policijskoj službi.

Peterica Bošnjaka koji su bili zatočeni u logorima posvjedočili su da je Siniša Đurđić nekoliko mjeseci 1992. mučio zatvorenike

Savezni sudac iz Arizone osudio je Sinišu Đurđića na 70 mjeseci zatvora i još tri godine nadzora nakon puštanja na slobodu zbog prevare s vizom i dvije odvojene točke optužnice za pokušaj nezakonitog stjecanja američkog državljanstva.

Slučaj je bio pod lupom istrage Domovinske sigurnosti (HSI), a rezultati su bacili svjetlo i na njegovu prošlost, odnosno učešće u zločinima tijekom rata u Bosni i Hercegovini, javio je Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

Đurđić je, navodi se, emigrirao u Tucson 2000. godine.

Devet godina kasnije specijalni agenti HSI-ja pokrenuli su istragu, nakon što su primili listu pripadnika policijske brigade bosanskih Srba osumnjičenih za razne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Dva desetljeća imigrantskog statusa

Đurđić je, kako se dodaje, bio naveden kao član brigade.

Višegodišnja međunarodna istraga i dokazi izvedeni na suđenju pokazali su da je Đurđić zaista bio pripadnik policijske brigade i drugih vojnih jedinica bosanskih Srba.

Konkretno, početkom rata bio je čuvar u dva logora sjeverno od Sarajeva.

Oba logora osnovala je tadašnja “Srpska Republika”, koja je koristila brutalno, progonsko nasilje kako bi ubila ili protjerala sve ne-Srbe s područja Bosne i Hercegovine koje su Srbi željeli kontrolirati, kaže se u saopćenju HSI-ja.

Tokom suđenja, peterica Bošnjaka koji su bili zatočeni u logorima posvjedočili su da je Đurđić, kao čuvar, nekoliko mjeseci 1992. godine mučio zatvorenike.

Đurđić, bivši prodavač rabljenih automobila i bivši pripadnik vojske bosanskih Srba, prema sudskim dokumentima, bio je povezan sa zatvorom “Kon-Tiki”, motelom kod Vogošće pretvorenom u logor tijekom rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Ranije odslužio pet godina zatvora

Zatvor u kojem je služio kao čuvar postao je zloglasni “logor za silovanje”, u kojemu su stotine žena i muškaraca seksualno zlostavljane, mučene i ubijene.

Mjesto je kasnije bilo predmetom istrage ratnih zločina.

Na suđenju je opsežni dokazni materijal pokazao da je Đurđić u SAD-u dva desetljeća imao imigrantski status, lažući o svojoj vojnoj i policijskoj službi.

Đurđić je osuđen za ubojstvo iz nehata u svibnju 2003. godine, nakon što je u pijanom stanju usmrtio čovjeka, a prema sudskim spisima, odslužio je pet godina zatvora.

Nakon puštanja na slobodu, živio je u Tucsonu i radio za dva zastupstva Dodgea, uključujući Tucson Dodge i Larryja H. Millera Dodge Ram Fiat.

“Živote su nam uništili ljudi poput Siniše [Đurđića], ali smo ih uspjeli obnoviti i njegova je osuda jedna od posljednjih cigli u našoj kući mira”, rekao je jedan od oštećenih u izjavi sudu.

Đurđićeve laži spriječile su imigracione vlasti da donesu ispravnu odluku o njegovim zahtjevima za useljeničke beneficije.

HSI: Lagao da bi prikrio mučenja

Kao rezultat toga, Đurđić je sebi osigurao utočište u SAD-u, na koje nije imao pravo, i time izbjegao pravdu za svoje zločine počinjene u Bosni i Hercegovini više od 30 godina, tvrdi HSI.

“HSI neće podnijeti da ratni zločinci i kršitelji ljudskih prava koriste našu zemlju kao sigurno utočište,” kazao je specijalni agent HSI-a Arizone Scott Brown.

“Specijalni agenti HSI-a posvećeni su nastavku naše misije uskraćivanja utočišta osumnjičenim ratnim zločincima i prekršiteljima ljudskih prava i pozivanju na odgovornost za njihove postupke. Neka ovaj slučaj posluži kao upozorenje onima koji vjeruju da neće biti uhvaćeni – hoćete, i bit ćete privedeni pravdi”, dodao je.

Prilikom izricanja presude, sudac je jasnim i uvjerljivim dokazima konstatirao da je Đurđić kaznena djela počinio kako bi prikrio mučenja ratnih zarobljenika kao čuvar u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera