U BiH oprečne reakcije na izvještaj Evropske komisije, od pesimizma do optimizma

Evropska komisija je odgodila donošenje preporuke o otvaranju pregovora o članstvu s BiH dok zemlja ne ostvari napredak u kriterijama na kojima insistira Unija.

Evropska je komisija još 2019. definirala 14 prioriteta u provedbi reformi za BiH, no vlasti u toj zemlji sve do ove godine na tom planu nisu učinile ništa (REUTERS/Dado Ruvic)

Odluka Evropske komisije da odgodi donošenje preporuke o otvaranju pregovora o članstvu s Bosnom i Hercegovinom dok ona ne ostvari napredak u dosezanju kriterija na kojima insistira Unija dočekana je u BiH uz različite reakcije – od optimizma zbog minimalnog napretka do razočarenja zbog blokada.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik ne vidi svoju odgovornost za odgađanje otvaranja pregovora, premda je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen govoreći o odgađanju otvaranja pregovora za BiH između ostalog navela i Republiku Srpsku, entitet u BiH, koji je donio „niz protuustavnih zakona“.

Dodik je na društvenoj mreži X ustvrdio kako je za zastoj zapravo kriva Evropska unija koja je “propustila svoju šansu”.

“Očekivali smo bezuvjetnu preporuku za otvaranje pregovora i zeleno svjetlo da, bez obzira na sve nesigurnosti u vezi s budućnosti EU i proširenjem, krenemo s pravim poslom organiziranja i vođenja pregovora. Ali razumijem i Evropsku komisiju, koja se zadnjih sedmica našla pod takvim pritiskom i udarom od onih koji su protiv dejtonske BiH i svega što mi radimo”, napisao je Dodik.

Po njegovu tumačenju zalaganje za vladavinu prava na kojem insistira EU zapravo znači potrebu da se zatvori Ured visokog predstavnika (OHR) i stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

“Ako je ovo cilj Evropske komisije, onda smo na istom putu. Ako nije, onda su jasne spekulacije i tako visokog tijela i potvrda lažnog zalaganja za suverenitet BiH”, zaključio je Dodik koji je ranije blokirao usvajanje dodatnih reformskih zakona u parlamentu BiH ultimativno tražeći da sjedište odjeljenje apelacionog Suda BiH bude u Banjoj Luci, a ne u Istočnom Sarajevu, što podržava Delegacija EU-a u BiH.

Magazinović: Dobar znak za BiH

Za zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Sašu Magazinovića odgađanje preporuke za početak pregovora zapravo predstavlja znak uspjeha.

“Uspjeli smo! Dobar znak za Bosnu i Hercegovinu! Radili smo i radimo s velikom energijom da se naša zemlja pozicionira tamo gdje pripada, gdje će biti sigurna i bolja za sve naše ljude”, stoji u Magazinovićevoj reakciji objavljenoj na društvenoj mreži Facebook. Njegova je poruka kako u EU može ući samo cijela BiH pa svi na tome trebaju raditi, prenosi Hina.

 

 

BiH je zahtjev za odobravanje kandidatskog statusa podnijela 2016. ali joj je odobren tek u decembru 2022. i to zbog procjene Evropske unije da je zbog ruske agresije na Ukrajinu potrebno ubrzati i ojačati proces proširenja.

Evropska je komisija još 2019. definirala 14 prioriteta u provedbi reformi za BiH, no vlasti u toj zemlji sve do ove godine na tom planu nisu učinile ništa. Tek je sredinom ove godine u parlamentu usvojeno pet zakona koji se mogu smatrati dijelom tog reformskog paketa, a zbog blokada iz RS-a u oktobru je ponovno došlo do zastoja u usvajanju dodatnih reformskih zakona, navodi ista agencija.

Izvor: Al Jazeera i agencije