RFE: Kritičke ocjene za Srbiju u godišnjem izvještaju Evropske komisije

Srbija je u godišnjem izvještaju dobila loše ocjene u ključnim poglavljima 23 i 24 o vladavini prava, istaknuta je važnost normalizacije odnosa s Kosovom te da Beograd nije uveo sankcije Rusiji.

Komisija sugerira da Srbija treba uložiti više napora i napraviti kompromise kako bi proces normalizacije odnosa s Kosovom krenuo naprijed (EPA)

Srbija je u godišnjem izvještaju Evropske komisije dobila loše ocjene u ključnim poglavljima 23 i 24 o vladavini prava, istaknuta je važnost normalizacije odnosa s Kosovom te da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, a zabrinutost i dalje izazivaju politički i ekonomski utjecaji na medije, objavio je Radio Slobodna Evropa (RFE).

Komisija će u srijedu objaviti izvještaj o napretku zemalja kandidata i očekuje se da će preporučiti šefovima država ili vlada Evropske unije otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom, prenosi Hina.

U dokumentu EK-a, u koji je RFE imao uvid, uz loše ocjene za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, ističe se da se Srbija nije pridružila sankcijama međunarodne zajednice Rusiji te da nije zatvorila prostor stranom miješanju i manipulaciji informacijama.

Istaknuto je da, bez obzira na aspiracije za članstvo u Uniji koje Srbija navodi kao strateški cilj zemlje, vlast sklapa trgovinske sporazume s Kinom i ostalim trećim zemljama koje ne ispunjavaju EU standarde.

Srbija i Kosovo ‘riskiraju da izgubei važne prilike’

Uz to, EK sugerira da Srbija treba uložiti više napora i napraviti kompromise kako bi proces normalizacije odnosa s Kosovom krenuo naprijed, uz neophodnost ispunjavanja svojih obaveza u okviru dijaloga, uz punu primjenu svih prethodnih sporazuma.

Normalizacija odnosa se naglašava kao “bitan uvjet na evropskom putu obje strane”, a EK poručuje da i Srbija i Kosovo, izostane li napredak, “riskiraju izgubiti važne prilike u odsustvu napretka”.

U godišnjem izvještaju za Srbiju se potvrđuje da je na odnose s Kosovom posebno utjecao nasilni napad na policiju Kosova 24. septembra u selu Banjska kod Zvečana, kad je ubijen pripadnik policije Kosova te trojica naoružanih Srba.

Istaknuto je očekivanje EU-a da počinitelji budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi te da Srbija u potpunosti sarađuje i poduzme sve neophodne korake.

Kosovo i Srbija, poručuje EK, “moraju nastaviti stalne napore na deeskalaciji” te čim prije osigurati održavanje novih izbora na sjeveru Kosova, “uz aktivno sudjelovanje kosovskih Srba”, koji su prošle lokalne izbore bojkotirali.

Sloboda izražavanja, pritisci u pravosuđu, korupcija…

Komisija ocjenjuje da je Srbija učinila “ograničen napredak” u slobodi izražavanja, ali konstatira da “slučajevi prijetnji, zastrašivanja, govora mržnje i nasilja nad novinarima i dalje izazivaju zabrinutost”, pogotovo u porastu strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP), koje pokreću pripadnici nacionalnih i lokalnih vlasti što, po ocjeni EK-a, “može izazvati zastrašujući efekt uključujući i cenzuru”.

Također u izvještaju EK-a se navodi da je situacija u srbijanskom pravosuđu zabrinjavajuća zbog “neprikladnih pritisaka”, a niz poduzetih koraka kako bi se smanjio prostor političkog utjecaja u praksi još nije moguće uočiti, uključujući smanjenje neprimjerenog utjecaja na sudije i tužitelje.

Od Srbije se, prema pisanju RFE-a, traži da uspostavi i efikasan mehanizam koordinacije u pogledu ostvarivanja ciljeva politike preveniranja i represije na polju korupcije, naročito u sektorima “koji su najosjetljiviji na korupciju”.

Ocjenjuje se da se Srbija uskladila s nekim stavovima EU-a na međunarodnim forumima, ali nije uvela nijednu restriktivnu mjeru protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, pri čemu je Beograd održao odnose na visokom nivou s Moskvom, što “postavlja pitanja o strateškom pravcu Srbije”.

‘Strateška zabrinutost zbog veza s Kinom’

Konstatirano je da vizna politika Srbije još nije u potpunosti usklađena s listom trećih zemalja čiji državljani podliježu viznom režimu za boravak u EU i traži se da Beograd uskladi viznu politiku s Briselom.

U izvještaju se navodi da je Srbija u oktobru ove godine potpisala sporazum (o slobodnoj trgovini) s Kinom, što za EU “predstavlja stratešku zabrinutost”.

Navodi se da je Srbija najavila planove za sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini i s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptom i Južnom Korejom, uz poruku da svi sporazumi o kojima Srbija pregovara moraju osigurati kompatibilnost s pravnim tečevinama EU-a, uz klauzule o prestanku roka koje jamče da će se Srbija odreći tih sporazuma po pristupanju u EU, poručuje se u izvještaju EK-a na koji se poziva RFE.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada