Više od 500 uhapšenih u akciji Europola širom južne Evrope

U akciji je učestvovalo 26 evropskih zemalja i više međunarodnih organizacija, s više od 22.000 službenika policije, žandarmerije, graničara, carinskih organa.

Vanjske granice Evropske unije nadgledali su službenici Frontexa (Arhiv/Reuters)

Europol je uhapsio 566 osoba i zaplijenio više od 300 komada oružja i gotovo tonu droge širom južne Evrope, u okviru koordiniranih zajedničkih akcija EMPACT-a, u kojoj je učestvovalo 26 evropskih zemalja i više međunarodnih organizacija, navedeno je na sajtu te evropske organizacije.

Službenici su u periodu od 13. do 18. novembra priveli gotovo 290.000 subjekata, otkrivši 2.229 ilegalnih ulazaka, u akcijama koje su uključivale saradnju pojačane provjere na vanjskim granicama EU-a i specijalne operacije u evropskim zemljama, prenosi Tanjug.

Hrvatska policija uhapsila je 17 krijumčara u sklopu te koordinirane akcije, prenosi Hina.

Tokom akcije, koordinirane iz međunarodnog koordinacionog centra uspostavljenog u Skoplju, u kojoj je učestvovalo više od 22.000 službenika policije, žandarmerije, graničara, carinskih organa i nacionalnih jedinica, zaplijenjeno je više od 300 komada oružja i 20.206 komada municije, kao i gotovo tona droge.

Korišteno i cyber patroliranje

Srbija je, zajedno sa službenicima iz Moldavije, Ukrajine i zemljama regije, bila uključena u cyber patroliranje, tokom kojeg je otkriveno 120 naloga i pojedinaca povezanih s trgovinom vatrenim oružjem, od čega je 94 otkriveno preko aplikacija za razmjenu poruka, 11 na internet prodavnicama i deset na drugim web sajtovima i pet na “dark webu”.

Cyber patroliranje bilo je fokusirano na praćenje i istražne aktivnosti na različitim web lokacijama, forumima i internetu, kao i na aplikacije za razmjenu poruka i društvene mreže.

U okviru internet patroliranja, operativne aktivnosti bile su usmjerene ka otkrivanju nedozvoljene trgovine vatrenim oružjem i prikupljanju dodatnih informacija o identificiranim ciljevima.

Dva nizozemska tima sa specijalnom opremom za skeniranje nadgledali su prelaze u Grčkoj i Crnoj Gori, dok su vanjske granice EU-a nadgledali službenici Frontexa.

Izvor: Agencije