Osmani otvorio ministarsku konferenciju OSCE-a u Skoplju

Šef makedonske diplomatije pozdravio prisutne i pozvao prisutne na postizanje konsenzusa o Malti kao predsjedavajućoj ovom organizacijom u narednoj godini.

Osmani je poželio dobrodošlicu delegacijama u grad u kome se, kako je rekao, ukrštaju različite kulture (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani otvorio je danas ministarsku konferenciju Organizacije za evropsku saradnju i sigurnost (OSCE) u Skoplju pozivom prisutnima na postizanje konsenzusa o Malti kao predsjedavajućoj ovom organizacijom u narednoj godini, prenosi Tanjug.

Osmani je poželio dobrodošlicu delegacijama u grad u kome se, kako je rekao, ukrštaju različite kulture i podsjetio na zemljotres iz 1963. godine kada je svijet pomogao Skoplju. Podsjetio je da je Sjeverna Makedonija preuzela predsjedavanje OSCE-om u vrijeme aktivnog rata i prijetnje evropskoj sigurnosti i međunarodnom miru.

„Ruska agresija na Ukrajinu prekršila je pravila ove organizacije i narušila evropsku i ljudsku sigurnost, dijalog i uništila živote ljudi koji žele živjeti slobodno i bez straha od rata. Umjesto kolektivnog interesa, ostvaruju se sebični nacionalni interesi. Ovo je stvorilo teško operativno okruženje i protiv toga smo ostali odlučni služiti kao branitelji vrijednosti OSCE-a“, rekao je Osmani.

Sjeverna Makedonija je, kazao je, uspjela postići relevantnost za organizaciju.

„OSCE je ostao odlučan protiv svih izazova i nastavlja raditi i organizirati sve aktivnosti i nastavlja misiju protiv svih izazova… Moramo ojačati OSCE za budućnost. Nastavit ćemo nuditi rješenja za ove kritične izazove i drago mi je što smo pronašli predsjedavajućeg za 2024. godinu”, rekao je Osmani.

Lavrov može, Zaharova ne

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doputovao je u prijestolnicu Sjeverne Makedonije Skoplje kako bi prisustvovao ministarskom sastanku OSCE-a, prenijeli su ruski mediji.

Avion kojim je Lavrov doputovao u Skoplje preletio je oko 4.000 kilometara i prešao preko Turske i Grčke, iako je prvobitno bilo planirano da se do Skoplja leti preko Bugarske, a let je zbog toga trajao više od pet sati, prenosi TASS.

Ruska novinska agencija navodi da je bugarska strana odbila da otvori svoj zračni prostor za Lavrovov avion ako se u njemu nalazi glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Dozvola se daje ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i delegaciji koja ga prati za učešće na sastanku u Skoplju. Ova dozvola se ne odnosi na direktoricu Odjeljenja za informisanje i štampu ruskog ministarstva vanjskih poslova Mariju Zaharovu koja se nalazi na listi sankcija EU-a”, navodi se u saopštenju bugarskog ministarstva vanjskih poslova.

Eksperti, međutim, smatraju da ovaj potez nije povezan sa sankcijama, jer je i Lavrov na crnoj listi EU-a.

Dolazak Blinkena

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken u srijedu se u Skoplju susreo sa zvaničnicima Sjeverne Makedonije, nakon čega je otputovao u Izrael.

Blinken je predvodio delegaciju Sjedinjenih Američkih Država na ministarskom sastanku OSCE-a, koji označava kraj jednogodišnjeg predsjedavanja Sjeverne Makedonije ovom organizacijom.

Sljedeća predsjedavajuća zemlja ovom organizacijom bit će Malta, što je kompromis nakon što su Rusija i Bjelorusija uložile veto na Estoniju, koja je trebala preuzeti tu funkciju.

Šefovi diplomatija Estonije, Ukrajine i Latvije otkazali su sudjelovanje.

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) nasljednik je organizacije osnovane u Hladnom ratu kao foruma za saradnju Sovjetskog Saveza i zapadnih sila, ali je sada uglavnom paralizirana jer Rusija koristi pravo veta, piše Reuters. Misije na terenu na Balkanu i u centralnoj Aziji se ipak provode, navodi agencija.

Izvor: Agencije