Epidemija velikog kašlja u Zagrebu, otvara se ‘drive in’ punkt za testiranje

Kao jedan od razloga vraćanja bolesti za koju već šezdesetak godina postoji vakcina je sve slabija vakcinacija djece za koju ova bolest može biti opasna.

Zdravstvene vlasti u Zagrebu otvaraju punkt za testiranje velikog kašlja (Pixsell)

Hrvatsku je zahvatila epidemija velikog kašlja, a broj novih slučajeva i dalje raste, rekle su zdravstvene vlasti, nakon što je susjedna Srbija također izvijestila o velikom broju slučajeva velikog kašlja.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na nivou Hrvatske više je od hiljadu oboljelih od te bolesti, a najveća incidencija, odnosno broj oboljelih, je na području Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba.

Oboljenje ne mora imati teške posljedice, no ako se ne liječi na vrijeme, ishod može biti i tragičan, upozoravaju stručnjaci.

‘Vakcina s godinama slabi’

Zbog epidemije su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar najavili otvaranje drive in punkta u Zagrebu na kojem će pacijenti iz svog automobila moći obaviti PCR testiranje na veliki kašalj i COVID-19.

Punkt počinje s radom u petak, 1. decembra, a pacijenti će se tamo moći testirati od ponedjeljka do petka od 11 do 14 sati.

Kao jedan od glavnih razloga raširenosti bolesti za koju već šezdesetak godina postoji vakcina koja je sastavni dio kalendarog vakcinisanja, navodi se sve slabija vakcinacija djece za koju ova bolest može biti opasna.

S druge strane, epidemije velikog kašlja javljaju se ciklički budući da zaštita koju pruža vakcina s godinama slabi.

Izvor: Agencije